2020-10-03-114603-1 AA

Kapvergunning Ineos net op tijd geschorst

Uiterste hoogdringendheid was er zeker mee gemoeid. Anders ging het Ineosbos maandag a.s. al tegen de grond. Precies daarom startte ClientEarth een noodprocedure bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen. Die Raad gaf ClientEarth gelijk! Ze schorste dan ook de omgevingsvergunning voor de ontbossing van de terreinen voor Ineos Project One in de Antwerpse haven. Die had Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eind oktober nog afgeleverd.

Ineos rekent erop dat een defini­tieve uitspraak over de geldigheid van de ontbossingsvergunning zes maanden op zich laat wachten. Maar bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen gaat men ervan uit dat dit een optimistische inschatting is. De gemiddelde doorlooptijd van een zaak ligt immers rond de vijftien maanden. Dan is het begin 2022.

Tijd voor een bescheiden coronaproof feestje!

Blijf mee onze petitie tekenen en verspreiden ( nu al op 11.000).


BREAKING NEWS!🌳🌳🌳

De Raad voor Vergunningsbetwistingen schorst de omgevingsvergunning voor de ontbossing voor het grootschalig Ineos-project in de Antwerpse haven. Eind oktober gaf Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog twee vergunningen voor het investeringsproject “Project One” van Britse chemiereus Ineos.

Op 28 oktober kreeg Ineos een omgevingsvergunning voor het ontbossen van enkele terreinen in de haven van Antwerpen. De ontbossing maakt deel uit van de eerste fase van het zogenaamde “Project One”.

Veertien natuurverenigingen, waaronder Grootouders voor het Klimaat, tekenden echter beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen die beslissing. Ze vroegen de schorsing van de vergunning.

In zijn arrest oordeelt de raad dat de spoedprocedure verantwoord is omdat de ontbossingswerken snel van start kunnen gaan. De raad beslist inhoudelijk ook om de vergunning te schorsen. ‘Op basis van een kort eerste onderzoek stelt de Raad vast dat de beoordeling van de milieueffecten in het milieueffectenrapport (Project-MER) voor de aangevraagde ontbossing (fase 1) geen voldoende globale beoordeling bevat van de milieueffecten die het totaalproject kan veroorzaken’, zo staat te lezen in een persbericht van de raad.


De vrt pikte meteen het bericht op.

Lees het persbericht van de Raad.

Ook de pers was er als de kippen bij

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .