103135417_972329683228219_7431024594219049769_n AA

Kauliller Bosbeschermers geven niet op

Met de ontbossingsplannen van INEOS in de Antwerpse haven on hold en de Essersbossen in Genk gered van de kaalkap, lijkt de vierkante kilometer acuut bedreigd Kauliller bos nu met voorsprong het grootste bosdossier in Vlaanderen. Even ter herinnering.

In het geval van Kaulille doen de Kempische Zandgroeven Winters er alles aan om hun plannen voor de  ‘Zandcluster Kaulille’, het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de nieuwe zandwinning, met grote haast goedgekeurd – volgens de bezwaarmakers ‘doorgedrukt’ – te krijgen. De plannen zijn naar verluidt niet niks. In een eerste fase wordt een groot beschermd bosgebied gekapt en 20 jaar lang uitgebaggerd. Vervolgens wordt het deels opgevuld met de nooit gesaneerde vervuiling van eerdere zandwinning. De opgevulde voormalige bossen worden vervolgens met de aansluitende, waardevolle oude loofbossen tot aan de drassige grond aan het kanaal ontwikkeld tot ca 30 ha bedrijventerrein. Aansluitend is een vakantiepark getekend met 60 vakantiewoningen en andere toeristische infrastructuur.  Meer over deze plannen op de website van actiegroep planprbeter.be oftewel de Kauliller Bosbeschermers.

Foto; Roger Dreesen

Dat de plannen voor deze ontbossing in Limburg niet breed gedragen worden is een understatement. We berichtten al over de acties van de Limburgse Klimaatcoalitie, GvK Limburg en Bos+ op deze website. Dat de verkeersveiligheid en -leefbaarheid voor de gemeente Kaulille zelf bovendien dramatisch verslechtert, zet extra kwaad bloed. Deze lucratieve plannen komen investeerders ten goede, maar niet de Kaulillers zelf.

Om die reden fietsen actievoerders op donderdag 27 mei van Kaulille naar het gemeentehuis in Bocholt met de bedoeling het protest luid te laten horen met fietsbel, potten en ketels… Meer op de facebookaccount van de ‘Cauweliller bosbeschermers’. Je vindt de uitnodiging ook op de facebookpagina van GvK Limburg.

Last but not least maakte Kauliller en muzikant Carlo Ooms samen met vrouw en broer de stoere song “Blief van ous bosse”. In het Kaulillers dialect dus én met onderschrift. Bekijk en beluister de videoclip hier!

Meer over de grieven van de actievoerders in dit interview van Johan Coolen met Carlo Ooms. Carlo Ooms legt ook uit waarom het grotendeels over ‘onze bossen’ en maar een deel – beschermd – privébos gaat.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .