Avaaz-Red-amazonewoud

Ken je medestanders – AVAAZ

Avaaz is een internationale burgerbeweging van 51 miljoen mensen.     Wij streven ernaar de inzichten en waarden van burgers te laten weerklinken in internationale besluitvorming (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in vele talen). Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld. Ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen.

We schrijven samen geschiedenis!

Beste Avaaz-leden overal ter wereld,

Miljoenen van ons hebben zich aangesloten bij de jonge mensen die strijden voor onze toekomst, op de grootste klimaatprotesten in de geschiedenis. Terwijl ik toekeek hoe mensenmassa’s overal ter wereld de straat opgingen, vulde mijn hart zich met hoop. Maar het brak ook.

Het brak voor de plekken die al verwoest zijn door klimaatverandering. Het brak voor het Amazonewoud dat nog steeds in brand staat, zelfs nu nog, dagen nadat de straten zich vulden. En het brak voor al die dappere jonge mensen — het brak omdat kinderen niet zouden hoeven te protesteren.

Mijn zoon van één jaar oud was een van hen — het was zijn allereerste demonstratie. Ik vroeg me af wat ik hem over dit alles zal vertellen wanneer hij oud genoeg is om het te begrijpen. En het antwoord dat ik vond, was één woord: AVAAZ

Ik zal hem ons verhaal vertellen — dat miljoenen mensen wereldwijd zijn samengekomen en elke denkbaar obstakel hebben overkomen, om aan een betere wereld voor onze kinderen te bouwen. Dat is Avaaz — wij allemaal, die ons verenigen om in harmonie met elkaar en onze planeet te leven, in het besef dat we niet los staan van de natuur, maar dat wij de natuur ZIJN, en dat onze beweging zich steeds verder ontpopt.

Dit zijn enkele verhalen die ik aan mijn zoon zal vertellen. Het zijn voorbeelden van wat onze beweging heeft gedaan om de toekomst te redden:

We zetten alles op alles voor 100% schone energie — miljoenen mensen op straat!
Avaaz-leden zetten zich al meer dan tien jaar in voor een veilig, duurzaam klimaat — en de klimaatstakingen afgelopen vrijdag in aanloop naar de VN-klimaattop waren geen uitzondering. Samen hebben we meegeholpen om tienduizenden mensen de straat op te krijgen voor deze wereldwijde staking. We hebben er ook voor helpen zorgen dat het momentum op straat gevoeld werd in de vergaderzalen van de machthebbers. En enkele dagen voor de klimaattop hebben we Duitsland overtuigd om een nieuw klimaatplan te bekrachtigen. Nu hebben 77 landen bevestigd dat ze hun CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul zullen terugbrengen en 130 banken hebben toegezegd dat ze hun investeringen zullen aanpassen aan het klimaatakkoord van Parijs. Dat is nog niet voldoende, maar de klimaatmoed groeit overal! En het gaat door – deze week was er in Den Haag weer een staking.

We verdedigen het Amazonewoud — meer dan 2,4 miljoen Avaaz-leden! Toen het nieuws uitbrak over de bosbranden in het Amazonewoud, moesten we het Congres van Brazilië dringend laten zien dat er een nationale en internationale consensus is over het stoppen van de illegale ontbossing. We hebben een peiling gepubliceerd die liet zien dat zelfs supporters van Bolsonaro maatregelen wilden, en dat werd nog eens kracht bijgezet met een virale campagne die ondertekend werd door 2 miljoen Avaaz-leden. Vervolgens hebben we onze boodschap rechtstreeks overhandigd aan het Congres — begeleid door een fantastische groep kinderen. De strijd is nog lang niet voorbij, maar elke week zijn er weer Avaaz-leden in het Congres aanwezig om belangrijke parlementsleden onder druk te zetten. Ze roepen hen op om meer wetsvoorstellen goed te keuren ter bescherming van het Amazonewoud en om inheemse gemeenschappen te verdedigen tegen de intimidaties door Bolsonaro.

Avaaz-medewerker Diego Casaes met 38 kinderen en belangrijke parlementsleden terwijl hij onze boodschap ter bescherming van het Amazonewoud overhandigt in het Congres!
Avaaz is een standvastige voorvechter van het Amazonewoud. Jullie petities en nationale peilingen bieden belangrijke argumenten voor ons werk met andere parlementsleden. Ze maken echt een verschil. – Alessandro Molon, Braziliaans parlementslid

We bestrijden de uitstervingscrisis door de HELFT van de aarde te beschermen — al 3 presidenten! Eerder dit jaar hebben duizenden van ons bezielde brieven geschreven aan wereldleiders waarin we hen opriepen om een door wetenschappers ontworpen plan te steunen om van de helft van de aarde beschermd gebied maken en zo de uitstervingscrisis tegen te houden. We hebben de brieven verzameld, er prachtige boeken van gemaakt en ze persoonlijk overhandigd aan enkele van de machtigste mensen ter wereld. We hebben tot nu toe al boeken overhandigd aan premier Trudeau van Canada, president Duque van Colombia, president Alvarado van Costa Rica, de Franse minister van Milieu Élisabeth Borne en de Ethiopische minister van Milieu Fekadu Beyene — en zij hebben allen hun steun betuigd voor dit inspirerende plan. Nu moeten we de druk blijven opvoeren in de aanloop naar een belangrijke top volgend jaar, om te garanderen dat overheden overal ter wereld dan toezeggen om de helft van de planeet te beschermen.

We hebben inheemse volkeren geholpen om hun land te verdedigen — bijna 3 miljoen hectare beschermd! Toen de Waorani-stam de Ecuadoraanse overheid aanklaagde om te verhinderen dat hun land verkocht zou worden aan oliebedrijven, hebben Avaaz-leden overal ter wereld geld gedoneerd om hun rechtszaak te helpen financieren. En we hebben gewonnen! Zo hebben we geholpen om meer dan 200.000 hectare land van de Waorani te beschermen, de olieveiling van nog eens bijna 3 miljoen hectare inheems land in Ecuador tegen te houden, en een cruciaal juridisch precedent te scheppen voor inheemse rechten in het Amazonewoud. We hebben ook inheemse leiders van het Amazonewoud naar New York gebracht voor een overleg met belangrijke VN-ambtenaren. En in Brazilië hebben we de grootschalige demonstraties van inheemse volkeren tegen de vernieling van het Amazonewoud gesteund!

Leden van de Waorani-stam komen te weten dat ze hun rechtszaak gewonnen hebben en dat hun gebied in het regenwoud nu beschermd is tegen olieveilingen.

“Toen de Ecuadoraanse regering probeerde om 200.000 hectare van ons land te veilen aan oliebedrijven, hebben we een rechtszaak tegen hen aangespannen en jullie om hulp gevraagd. De leden van Avaaz hebben onze strijd zichtbaar gemaakt en alle nodige hulp geboden voor een historische overwinning voor de Waorani-stam, inheemse rechten en het Amazonewoud.”Nemonte Nenquimo, voorzitster van de Waorani Pastaza Organization

We bestrijden de ivoorhandel — ivoormarkten sluiten overal! Onze beweging heeft de wereldwijde strijd aangevoerd om olifanten te beschermen door de grootste ivoormarkten te sluiten. We hebben geholpen om Hongkong ervan te overtuigen hun gigantische ivoorhandel te sluiten en na een grote Avaaz-campagne belooft Europa nu strenge nieuwe beperkingen voor de ivoorhandel. Nu richten we onze pijlen op Japan, een van de grootste nog bestaande ivoormarkten ter wereld. Vorige maand hebben we duizenden berichten naar de belangrijkste beleidsvormers van Japan gestuurd; onze petitie met 1,2 miljoen handtekeningen gedeeld met de Japanse delegatie op een belangrijke faunatop; én een paginagrote advertentie in de Financial Times gepubliceerd in Azië. En het beste nieuws? Het werkt — uit nieuwe cijfers blijkt dat er dankzij de sluiting van ivoormarkten minder olifanten gestroopt worden!

Tijdens de cruciale CITES-conferentie verscheen een paginagrote advertentie van Avaaz in de Financial Times, waarin we Japan opriepen om zijn ivoorhandel te sluiten.

En we verkrijgen overal bescherming voor giraffen, sneeuwluipaarden en dieren in het wild! Dat is nog niet alles. Dankzij de steun van meer dan een miljoen van ons zijn er dit jaar nieuwe beschermingsmaatregelen gekomen voor bedreigde giraffen, ook al was dat volgens velen onmogelijk. Tienduizenden van ons hebben geld gedoneerd voor de oprichting van een gigantisch reservaat voor sneeuwluipaarden in Nepal en voor de bescherming van een kwetsbare habitat op de Galapagoseilanden die bedreigd werd door bouwprojecten. En dankzij Avaaz-leden krijgen dappere parkopzichters in heel Afrika, die hun leven op het spel zetten om wilde dieren te redden, de beste training ter wereld.

Parkopzichters in Afrika krijgen een door Avaaz gefinancierde training om hun collega’s te leren hoe ze wilde dieren het best kunnen beschermen.

“We wisten dat we de situatie voor parkopzichters aan de frontlinie van natuurbescherming moesten veranderen … alleen wisten we niet wie bereid zou zijn om het nodige innovatieve plan te financieren en steunen. En toen heeft Avaaz ons gevonden! Ik kan nu al met de hand op het hart verklaren dat dit het beste trainingsprogramma is dat we ooit hebben opgestart voor parkopzichters. Het zal een grote impact hebben — dit zou nooit gelukt zijn zonder de steun van de Avaaz-gemeenschap.”Sean Willmore, oprichter en voorzitter van The Thin Green Line Foundation en voorzitter van de International Ranger Federation

En dan hebben we het nog niet gehad over al het andere werk dat we doen — we verdedigen de democratie, onderzoeken gigantische desinformatie-netwerken, staan op tegen extreemrechts gedachtegoed overal ter wereld, strijden voor mensenrechten en bieden wereldwijd een stem aan kwetsbare minderheden die worden aangevallen.

We zijn een nieuw verhaal voor de mensheid aan het schrijven, een verhaal dat ons allemaal samenbrengt en verandert hoe we op deze planeet leven. En dat doen we samen.

We weten niet zeker hoe dit verhaal zal eindigen — maar Avaaz speelt een fantastische rol in de wereld en daar mag ieder van ons trots op zijn. Steen voor steen, hoe moeizaam ook, bouwen we aan de wereld waar we van dromen — de wereld die onze kinderen verdienen.

In dankbaarheid en met trots — voor ons allemaal, en voor alles wat we doen. Bert en de rest van het Avaaz-team


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .