De kiosk op de Kouter in Gent

Gongslag twaalf voor de grootbanken

Zaterdag stonden we, Gentse Grootouders, met (onder meer) het Gents MilieuFront, Fairfin en MoveYourMoney schouder aan schouder op de Kouter. In het kader van onze campagne Onze centen voor hun toekomst hebben we de grootbanken op hun plicht gewezen: het geld dat ze voor de samenleving via onze gezamenlijke spaarproducten beheren, moeten ze duurzaam besteden en er transparant over informeren.

Fairfin en Move your Money zijn organisaties die concrete informatie geven waarmee burgers zich kunnen informeren over de duurzaamheid van banken, zodat iedereen met meer kennis van zaken een bank kan kiezen of kan overwegen van bank te veranderen. Ze zijn daarmee complementair met onze campagne (onzecenten.be) die vooral de 55-plussers, de overheid en de financiële sector bewust wil maken van deze belangrijke schakel in de duurzaamheidstransitie.

“Er zou regelgeving moeten komen die banken verbiedt nog geld te geven aan gas en olie”, verklaarde Janne Delagrange (MoveYourMoney) aan VRT-nieuws. Volgens de organisatoren investeerden enkele grote banken alleen al in 2021 meer dan 31 miljard in die sector.

We zijn voorbij vijf voor twaalf, het is klokslag twaalf voor vele grootbanken. De Kouter, waar enkele bekende grootbanken hun Gentse zetel hebben, was de geschikte locatie voor een kleine, maar zeer relevante actie. Elke minuut werd de gong geslagen als symbool voor de 60.000 euro die de banken elke minuut in fossiele brandstoffen steken.


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .