Dit Klimaatboek is een must. Een uitmuntend boek. Knap geschreven, volledig naar inhoud, rijk gedocumenteerd en geschreven door een wereldwijde groep van experten.
Het klimaatboek, een initiatief van Greta Thunberg
Het boek focust op vijf centrale aspecten van de klimaatcrisis. Hoe het klimaat werkt, hoe onze planeet verandert, hoe het ons beïnvloedt, wat we eraan hebben gedaan en finaal wat we nu moeten doen. Het register dat het boek afsluit is een spiegel van de rijke inhoud.
Het tweede deel van de titel is eerlijk. Greta Thunberg schreef dit boek niet alleen. Zij is er wel in geslaagd een schare van zeer gekwalificeerde experten in allerlei domeinen te overtuigen om met haar dit standaardwerk te schrijven.
Haar bijdrage is nochtans essentieel en hoogstaand naar inhoud. Onze wereldbekende activiste verbaast door haar bijzonder erudiete kennis van de klimaatuitdagingen én schrijft vlot en zeer overtuigend. Zij opent elk deel van dit werk met een confronterend artikel en sluit elke deel af met een knappe synthese die flink wat doordenkers presenteert.
Deel 1, Hoe het klimaat werkt, start bij het rake inzicht van Greta Thunberg dat ‘we dit probleem alleen kunnen oplossen als we het begrijpen’. Vervolgens reiken drie artikels de lezer dit inzicht aan via De lange geschiedenis van koolstofdioxide, Onze invloed op de evolutie, Beschaving en uitsterven. Verschillende experts tonen aan dat het wetenschappelijk bewijs onweerlegbaar is. En op het einde van dit deel schrijft Thunberg terecht: ‘Dit is het belangrijkste verhaal ter wereld’.
Deel 2, Hoe onze planeet verandert, ondersteunt zij met drie bijdragen: Het weer lijkt op hol geslagen, De sneeuwbal is aan het rollen gebracht en zij waarschuwt op scherpe wijze Het is veel dichterbij dan we denken. Twee dozijn experten onderbouwen haar statements, met als uitsmijter de vraag die helaas almaar scherper op ons afkomt Wat gebeurt er bij 1.5, 2 en 4° C opwarming? Want de les van COP27 is even triest als duidelijk: we halen de 1.5° van Parijs niet meer.
Deel 3, Hoe het ons beïnvloedt evoceert ‘de koorts die de wereld treft’. Zoomt in op de dimensie van het klimaatonrecht want, schrijft Thunberg terecht, ‘we zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje’. En ze waarschuwt dat ‘er ons nog enorme uitdagingen te wachten staan’.
In Deel 4, Wat we eraan hebben gedaan presenteert deze onvermoeibare activiste ons enkele doordenkers van formaat: hoe kunnen we ons falen goedmaken als we niet kunnen toegeven dat we hebben gefaald? Ze legt de vinger op de wonde door te wijzen op de hypocrisie die haar uitermate stoort dat ‘ze het ene zeggen en het andere (blijven) doen’. Terwijl het hoog tijd is dat er gekozen wordt voor ‘een compleet nieuwe manier van denken’.
Ten slotte Deel 5 Wat we nu moeten doen. In de vorige delen schreef Thunberg over de ernst van de klimaatuitdagingen waar we voor staan. In dit afsluitend deel opent zij een perspectief op hoop. Maar dit perspectief op een goede toekomst is niet gratuit, maar komt er slechts als cruciale voorwaarden worden vervuld. Zij schrijft op beklijvende wijze over hoop, maar voegt er helder aan toe: ‘hoop moet je verdienen’. Onszelf informeren is de beste manier om uit deze ellende te komen, stelt zij. En ze blijft geloven dat we kunnen veranderen wat politiek haalbaar is. Maar dat politiek dan moet inzetten op ‘eerlijkheid, integriteit, solidariteit en klimaatrechtvaardigheid’.
Beste collega-Grootouder voor het Klimaat: stap een goede boekhandel binnen, pak het Klimaatboek aan de Top 10 van Non-fictie, blader even door dit boek, lees de titels, bekijk de experts met wereldklasse die meeschreven. Ga naar de kassa, betaal 30€. En lees, lees en lees. Informeer je!
Reactie toevoegen