Extreme-droogte-in-de-Dominicaanse-Republiek

Klimaat slaat overal tilt

Auteur: Betsy Pichal

Hallo allen die met klimaat en de mensheid begaan zijn

Verontrustend nieuws  over ons klimaat vernam ik van mijn jongste broer, die reeds 20 jaar in de Dominicaanse Republiek woont. Omdat hij trouwe Belg is, kwam hij over om zijn stem uit te brengen op 26 mei. Hij vertelde dat het klimaat in zijn streek totaal ontregeld is. 

Twee jaar geleden hadden ze een paar superzware orkanen te verduren met gelukkig alleen maar stoffelijke schade en veel doorstane angst. Dit jaar hadden ze eind mei pas voor het eerst in 4 maanden regen. Dat is nog nooit voorgekomen, zei hij. Er was geen eten meer voor de dieren op het veld en voor zijn paarden. Hij moest op zoek naar fruit dat her en der nog aan de bomen groeide, maar ook daar hadden de dieren geen voedsel genoeg meer aan. 

Daarnaast neemt de plasticvervuiling er waanzinnige proporties aan, bijvoorbeeld op het schiereiland Samana, vlakbij mijn broer. Mensen worden aan het werk gezet om tonnen plastic te verwijderen. Vechten tegen de bierkaai noemt mijn broer het. 

Mijn man en ik zijn zelf pas terug van een zwerftocht door Schotland. Daar ook hoorden en maakten we zelf mee dat het klimaat van slag is. Ze hadden er nog nooit zo’n droogte gekend als verleden jaar, maar dit jaar nog nooit zoveel regen gehad en zo’n lage temperaturen, verleden week tussen 8°C en 10°C. De week daarvoor sneeuwde het nog fel. De rivieren staan op springen, ondervonden wij ook regelmatig. We konden niet over bergriviertjes geraken, wat anders nooit een probleem was.

De kracht van te veel water op de Schotse Highlands. Bruggetjes en oevers werden weggeslagen.
De Inner Hebrides, mei 2019

Het enige wat we kunnen doen is niet gaan doemdenken, en evenmin de mensen die voor VB en N.VA stemden de rug toedraaien. Ze zijn onwetend en bang , voelen zich niet veilig, niet gehoord, gefrustreerd.

Wat we zelf kunnen doen is consequent moeder aarde een handje toesteken: door zuinig te zijn met water, met GSM- en computer-gebruik, met autorijden; door groentjes zelf ecologisch te telen, door biovoeding te eten, vlees en vis te minderen of te laten, door eco-kleding te dragen, door …

Het is nu aan ons, meer dan ooit, om een positieve liefdevolle uitstraling te blijven hebben voor al de mensen die daar nood aan hebben. 

Betsie

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .