Dinsdagavond, net voor het begin van de Hasseltse gemeenteraad, voerde een sterk Limburgs klimaatfront – met 16 organisaties, onder wie vanzelfsprekend de Grootouders voor het Klimaat – actie aan het Hasseltse stadhuis ’t Scheep. Ze eisten dat het stadsbestuur de klimaatnoodtoestand zou agenderen en uitroepen op de volgende gemeenteraad. “Over de hele wereld hebben al 1.300 lokale besturen in 25 verschillende landen de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Van Hasselt verlangen wij hetzelfde”, aldus GvK-woordvoerder Liesbet Croughs. “Het stadsbestuur moet voortaan ook eerlijk communiceren over de hoogdringendheid van het probleem.”
Met hun actie maakte het nieuwe klimaatfront alvast duidelijk dat er genoeg draagvlak is om eindelijk de ernst van de klimaatcrisis te erkennen in woord én daad. “Op dit moment onderschrijven zestien organisaties de actie, maar de kans is groot dat er in de toekomst nog enkele bijkomen, zeker als we niet gehoord worden”, aldus nog Liesbet Croughs. Het gaat om Greenpeace Limburg, Grootouders voor het Klimaat Limburg, Transitie Limburg, Hart boven Hard Limburg, Fietsfront Hasselt, Limburgs Landschap, Universiteit voor het Maatschappelijk Belang, Bite Back, Armoedevakbond, Eva Limburg, Extinction Rebellion Limburg, JNM, Duurzaam Kermt, Limburgse Milieukoepel vzw, Plastiekbestrijding Vlaanderen en Fietsbibliotheek Hasselt.
Heeft Hasselt dan geen klimaatplan? Toch wel. Het Meerjarenplan voorziet een budget van 100 miljoen euro om te investeren in klimaatmaatregelen. De CO2-uitstoot moet immers – in Hasselt net als elders in Vlaanderen – tegen 2030 met minstens 40% dalen. Maar de leden van het klimaatfront betwijfelen of het Hasseltse plan wel effectief is. In 2011 was er een soortgelijke overeenkomst om de uitstoot met 20% te doen dalen. Vijf jaar later was de reële daling welgeteld 1%. Dat is niet ernstig!
Reactie toevoegen