Klimaatmars 2023

Afspraak zondag 3 december, vanaf 12u, station Brussel Noord

GvK-Oproep Klimaatmars 2023 (blauw)

Loop met ons mee in de klimaatmars. Laat politici en alle actoren van onze samenleving zien en horen dat we solidair zijn met alle slachtoffers van het op hol geslagen klimaat, elders en hier, later en nu.

Hoog tijd dat alle politici hun zorgplicht nakomen.
Hoog tijd om verdere ontsporing van het klimaat tegen te gaan.
Hoog tijd om alle onverschilligheid te laten varen.
Hoog tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de generaties na ons: de wereld hebben we van hen te leen.

Op 3 december zullen we massaal de Brusselse straten vullen voor een sociaal en rechtvaardig klimaatbeleid.

De Klimaatmars 2023 is een initiatief van de klimaatcoalitie. Grootouders voor het Klimaat staat er helemaal achter.
Samen met vele andere activisten en verenigingen, armoedeorganisaties, én hopelijk ook met jou, lopen we mee om duurzame maatregelen te eisen die de klimaatcrisis écht aanpakken.
We demonstreren om bedrijven, overheden, onze hele samenleving wakker te schudden, druk te zetten en onze eisen kracht bij te zetten. Samen knokken we tegen klimaatonrecht. Nu het nog kan.

Elke decigraad telt

There is no planet B

Elke 0,1°C minder = een tiende van een graad die telt!

Gezondere lucht, meer gelijkheid, betere jobs, meer biodiversiteit, minder droogte, … Elke tiende van een graad minder betekent een beter leven: voor ons, voor onze kinderen en alle volgende generaties.

We leveren allemaal al inspanningen, er zijn zo vele fantastische initiatieven. Maar alleen komen we er niet. We hebben meer dan ooit nood aan ambitieuze politieke visie en daadkracht voor een sociaal, rechtvaardig en écht klimaatbeleid dat ons en onze leefwereld beschermt. En dat moet niet straks, maar nu!

Kom op 3 december naar Brussel om massaal te zingen, roepen en brullen voor onze toekomst!

Waarom deelnemen?

Deze mars wordt georganiseerd met alle leden van de klimaatcoalitie (zowat 100 leden uit het middenveld!) en met de steun van nog meer groepen, individuen en organisaties. Laat zien dat je hen steunt.

Klimaatmarsen zijn (in België dan toch) de veiligste betogingen van fijne mensen, jongeren, families en ouderen. Goed geïnformeerd, rustig maar zeker van hun zaak. en na de tocht liggen de straten er weer proper bij. 

Tof! Je doet mee

Belastinggeld voor fossiele industrie: neen (c) GvK/DT
hesjes "kleinkinderen voor het klimaat"

Concreet:

 1. Deelnemen is het belangrijkste! Alleen of met vrienden, familie, een vereniging…
 2. Kom op tijd. Het kan zeer druk worden op trein en tram. Door werkzaamheden en de drukte, kun je misschien je gebruikelijke stationsuitgang niet gebruiken
 3. Vanaf 12 uur verzamelen de Grootouders aan de fontein Pol Bury. Dat is in de buurt van Brussel Noord, aan de kruising van de Albert-II-laan met de Kruidtuinlaan. Dichtste metro: Rogier
 4. De Grootouders lopen vooraan in de klimaatmars. Onze ambassadeurs dragen onze spandoek. De internationale Grootouders hebben een eigen spandoek, en onze vrienden van Grands-Parents pour le Climat hebben natuurlijk hun spandoek. Samen wordt dat een indrukwekkende kopgroep! Onze vier klieks sluiten daar bij aan.
 5. De mars vertrekt om 13 uur
 6. Draag een bordje met een affiche: eigen werk of de officiële affiche die je hier kunt personaliseren
 7. Sluit aan bij een kliek van de Grootouders: meer over klieks
 8. Sympathisanten van de Grootouders dragen natuurlijk hun witte hesje! Wie er geen heeft kan zich er een aanschaffen bij de GvK-delegatie. Nieuw: er zijn nu ook hesjes voor (klein)kinderen
 9. Dirk Van der Roost regisseert dat voor ons. Help hem!
 10. We stappen langs de Kruidtuinlaan, de ring, Maudouplein en de Wetstraat tot aan het Jubelpark. Daar krijgen de klieks de kans zich op te stellen, zodat alle deelnemers het kunnen zien.

Sluit aan bij een kliek

GvK-Brugge trekt de wereld voor zich uit

Een… eh… kliek?

Deze mars gaat over een van de ernstigste kwesties die we kunnen meemaken (en die we volop meemaken!). Toch kan deelnemen, behalve bloedserieus, ook fijn zijn, samenhorig, plezierig, charmant, opwindend, bekoorlijk, komisch… 

Daarvoor hebben we de klieks bedacht. Elke kliek komt met een eigen concept en een eigen samenstelling. Vorm of bedenk je eigen kliek of sluit aan bij een kliek uit je buurt of een waarvan het concept je aanspreekt. Er komen voortdurend klieks bij: hier vind je ze. Je kunt er ook nieuwe aanmelden.

Ook de Grootouders bereiden enkele klieks voor:

 • Reuzeslogan: “Alleen mensen kunnen het tij keren”: 29 mensen met een bord van 1 letter vormen deze slogan. Sluit aan
 • De klimaatrap: De Grootouders zijn ook rappers: sluit aan bij de klimaatrappers (en/of oefen de rap al met deze clip). We wisselen af met een klimaatlied (op de melodie van When the Saints Go Marching In)
 • De Antwerpse tram: symbool voor het falende Vlaams beleid voor meer en beter openbaar vervoer (sluit je hier aan)
 • De wereld gaat achteruit: de Brugse Grootouders nemen het letterlijk. Ze lopen achteruit en trekken ondertussen een wereldbol achter (of is het vóór?) zich aan. Iedereen, ook niet-Bruggelingen, kan zich hier aansluiten.

Overtuig anderen

Klimaatmars: halen we het nog?

Je kunt het succes van deze mars vergroten!

Het zou jammer zijn mochten er mensen deze mars missen hoewel ze toch het belang van een correct klimaatbeleid hoogschatten. Breng hen op de hoogte. Spreek hen aan, je familie, collega’s, vrienden, buren, passanten in je straat (hang een affiche aan je raam). Tegelijk heb je een prima excuus om eens uit je bubbel te stappen.

Hang affiches uit. Kijk hier. Help mee flyeren (waar? zie b.v. de agenda op de Grootouders-website). Zet een banner onder je mails.

Of laat een van de filmpjes hieronder zien.

Iedereen zorgt dat deze mars ordelijk verloopt…

… en daar zet de klimaatcoalitie stewards voor in. Wil je daaraan meehelpen, dan kun je je aanmelden via dit formulier.

GvK-banner voor e-mail klimaatmars2023

Promotiemateriaal

GvK-oproep klimaatmars 2023 (bleke versie)
GvK-oproep klimaatmars 2023 (roze versie)
GvK-banner voor e-mail klimaatmars2023

Kliek: de klimaatrap (en klimaatlied)

Of je nu aansluit bij de kliek Klimaatrappers, je kunt de klimaatrap hierboven al zien (en oefenen)

De tekst van het tweede lied Wat willen wij (op de melodie van The Saints) kun je met deze link afladen en hierboven al repeteren.