Klimaatsamenspraak
Tien jaar na het klimaatakkoord Parijs-2015: komt er nog wat van?
Klimaatsamenspraak.be formuleert een positief antwoord, in de vorm van een aanbod van activiteiten – en meer.
Een divers aanbod activiteiten voor (ouderen)verenigingen
Met dit project (klimaatsamenspraak.be) willen wij, vrijwilligers van Grootouders voor het Klimaat, van 2025 het jaar maken waarin initiatieven gaan bloeien in onze samenleving. Bestaande en nieuwe initiatieven die laten zien hoeveel mensen, niet het minst de senioren, zich willen informeren en zich positief willen inzetten. Zo kunnen we werk maken van alle kansen die zich in deze boeiende tijden aandienen. Want een betere wereld voor onszelf en onze nakomelingen is mogelijk. Ook dát willen we laten zien.
Waarom dit aanbod voor (ouderen)verenigingen?
Elke oma wil haar kleinkinderen een gezonde wereld nalaten, elke opa wil dat, elk van ons wil dat. Niet voor niets is ‘een leefbare wereld voor de kleinkinderen’ het motto van Grootouders voor het Klimaat.
Maar we zijn ongerust. Als je die vreselijke beelden van overstromingen, bosbranden, hittegolven op je scherm ziet, als je weet hoeveel dier- en plantensoorten er elke dag uitsterven, als je ziet dat wereldwijd de ongelijkheid maar niet wil dalen…
Het Klimaatakkoord van Parijs van 2015 gaf ons hoop. Veel hoop. De wereldleiders zouden de opwarming van de aarde beperken tot 2 graden, liefst tot 1,5 graad. En er zijn stappen gezet. Heel wat burgers doen hun best. Europa neemt het voortouw met zijn Green Deal.
Er is dus de voorbije 10 jaar wel degelijk vooruitgang geboekt. Maar volgens de wetenschap is dat lang niet genoeg. Het kan en moet beter, en veel sneller. Overheden schieten tekort, veel bedrijven en vooral multinationals houden kortzichtig vast aan de (winstgevende) business as usual, de financiële wereld blijft treuzelen. Zo lukt het niet om de hoop die Parijs ons in 2015 gaf, waar te maken.
Nochtans weten de meeste mensen wel dat er een probleem is, maar we weten ons geen houding te geven om er op een positieve manier mee om te gaan. Het probleem is te hoog, te ver, te ingewikkeld of te vreemd.
Wij, vrijwillige Grootouders, willen laten zien dat we ook met kleine pasjes de berg op raken. Op deze pagina vind je enkele activiteiten die senioren kunnen aanspreken. Je kunt ze gratis aanvragen (zie verder). Je kunt natuurlijk ook eigen activiteiten bedenken, je kunt initiatieven suggereren of je kunt je eigen vragen of behoeften formuleren – of die van je groep. Laat het ons weten via klimaatsamenspraak@gvhk.be. En ja, sommige activiteiten hebben we specifiek bedacht voor senioren, maar initiatieven voor andere groepen (jong of heel jong) zijn mogelijk. Just try us: klimaatsamenspraak@gvhk.be
Hieronder vind je alvast een overzicht van wat we, in overleg met enkele seniorenorganisaties, al hebben uitgewerkt. Die activiteiten worden begeleid door klimaatcoaches, dat zijn een vijftigtal Grootouders die een speciale vorming hebben gevolgd om een groep te begeleiden. Mensen die aansluiten bij de doelgroep. Ze zullen je heus niet onder statistieken verstikken of idealen aanpraten.
activiteit: Samen houden we het hoofd koel op een warmere planeet
Een eco-comedy van de Low Impact Man
Kan humor de wereld redden? Steven Vromman, alias de Low Impact Man, doet een poging met zijn ‘eco-comedyshow’. Met zijn eigen flair laat hij zien wat er aan de hand is met onze wereld en wat we eraan kunnen doen. Is het rechtvaardig dat grote bedrijven subsidie krijgen om te vervuilen en wij de verwarming lager moeten zetten? Klopt het dat mensen in het Zuiden vandaag al de gevolgen van klimaatverandering voelen, terwijl ze zelf nauwelijks iets uitstoten?
Deze en andere ernstige vragen komen aan bod, maar vooral kunnen we lachen (al dan niet groen) met de eigenaardigheden van homo consumentus. Zo denken we na over welke wereld we zelf willen bereiden voor de volgende generaties en we gaan naar huis met het besef dat we zelf de toekomst in handen hebben. Als burger en consument kunnen we bijdragen aan een rechtvaardige wereld.
Duur: ongeveer 70 minuten, pauze mogelijk, vragen en gesprek achteraf mogelijk.
Vereisten: zaal, projector, witte muur of scherm, laptop, geluidsinstallatie met microfoon.
activiteit: Wat is er aan de hand met het weer?
Het weer is altijd een onderwerp van gesprek tussen mensen. Het is te nat, te droog, te koud, te heet, te wisselvallig. De laatste 10 jaar zet de klimaatverstoring daar nog eens een turbo op.
Een klimaatcoach gidst je aan de hand van een presentatie met vooral foto’s door deze weersverschijnselen. In kleine groepen vertellen je leden elkaar eerst wat ze daarbij voelen.
De coach verklaart daarna waarom we nu zoveel meer overstromingen, hittegolven, bosbranden moeten ondergaan in vergelijking met onze jeugdjaren. Hoe reageren we op deze uitleg? Met foto’s toont de klimaatcoach wat wij, wat de bedrijven en overheden al doen tegen de klimaatcrisis. In kleine groepen bekijken we samen wat elk van ons aanspreekt uit deze voorbeelden? Wat zouden we zelf willen doen?
Deze activiteit is zowel voor kleinere groepen als voor een ledenvergadering geschikt.
Vereisten: zaal, projector, witte muur of scherm, laptop, geluidsinstallatie met microfoon
activiteit: Quiz ‘wat weten we over natuur en klimaat?’
Een verrassende quiz met een van onze klimaatcoachen als quizmaster. Lekker ontspannend én inspannend voor de spelers: wie wint er de klimaatpluim, wie leert het meest bij? Welke groep wint de rode lantaarn?
Over klimaatverstoring, wat we zelf kunnen doen, over klimaat en gezondheid, natuur en klimaat, over rechtvaardigheid en over de toekomst.
Duur: 120 minuten, kan ook ingekort worden. De quiz is geschikt voor grote groepen.
Vereisten: zaal, projector, witte muur of scherm, laptop, geluidsinstallatie met microfoon
activiteit: Ons leven op deze aarde nu
Wil je met je groep graag nadenken over de toestand van de wereld waarin we nu leven? Dat kan met deze activiteit. Begeleid door onze klimaatcoach bespreek je een aantal illustraties over het leven op aarde, dat een wonder is, ondanks alle problemen die dit wonder bedreigen. Aan de hand van beelden van onze aarde word je uitgenodigd om je gevoelens, je wensen, je plannen uit te spreken in een kleine groep tot 12 mensen. Samen een echt verbindend gesprek voeren is de bedoeling.
activiteit: Onze spaarcenten voor hun toekomst
We willen een duurzame toekomst voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. We letten op energie, voeding, mobiliteit… Maar beseffen we ook dat ons spaargeld kan bijdragen aan die duurzame toekomst? Daarvoor is immers geld nodig. Maar de banken gebruiken jouw spaargeld nog altijd in grote mate om de fossiele industrie te steunen. En juist die industrie en haar producten veroorzaken de ontregeling van het weer.
Met de campagne onzecenten.be laten de Grootouders zien dat we met ons spaargeld positief kunnen bijdragen, zonder in te boeten qua opbrengst en zekerheid. Wil je ook ontdekken hoe je dat aanpakt? Boek dan een presentatie en maak een afspraak met een klimaatcoach die van wanten weet. Met die kennis kun je er voor zorgen dat je spaargeld ingezet wordt voor een betere wereld voor je kleinkinderen.
Vereisten: zaal, projector, witte muur of scherm, laptop
KLIMAATALARM: actiedag in Brussel – 21 november 2025
Het Klimaatakkoord van Parijs heeft helemaal niet opgeleverd wat we hadden gehoopt. Daarom willen we met zoveel mogelijk bezorgde mensen aan de alarmbel trekken. We doen dat met een groots evenement met verschillende activiteiten en BV’s, met spektakel en veel dynamische ouderen.
We laten zien dat de ouderen hun toekomst en die van al wie hun lief is serieus nemen. We willen de politieke verantwoordelijken wakker schudden. Doet je lokale groep/afdeling ook mee?
Volg de details over de Alarmdag en ons aanbod op Klimaatsamenspraak.be
We bedanken 11.11.11 en de Nationale Loterij voor de financiële steun die ze geven aan klimaatsamenspraak.be