73028103_2713796065337892_8594667912248164352_n GvK cartoon

Klimaatverandering online – Klimaatmythes ontkracht

Marc Desmet

Klimaatverandering – Klimaatwetenschap

Al 10 maanden ondersteun ik mee de betogingen van YFC en de Klimaatcoalitie als grootouder voor het klimaat.  Sinds begin januari de betogingen begonnen zijn, kon je in de pers al veel zin (en soms onzin) lezen over de klimaatverstoring.

Omdat ik graag de feiten uit eerste hand weet, nl. die van de wetenschap was ik dan ook blij dat de UA een cursus ‘Klimaat’ organiseert in het eerste semester 2019. Door omstandigheden kan ik die jammer genoeg niet volgen. Dus heb ik het internet eens afgeschuimd.  En jawel er bestaan onlinecursussen.

Ik koos voor een opleiding op https://www.edx.org/. Dit is een onlineplatform van verschillende Amerikaanse universiteiten (Harvard, MIT, Berkeley…). Je vindt er verschillende cursussen, ook over klimaat. Ik volg ‘Climate Change: the Science and Global impact’ [1].

De cursus wordt gegeven door prof. Dr. Michael E. Mann van de Penn State University. Zijn specialisatie is de Atmosfeer en hij maakt. deel uit van het IPCC. Je zal al wel begrepen hebben dat de cursus in het Engels gegeven wordt.  Een handicap dus voor wie deze taal niet  (voldoende) machtig is.

Daarom zal ik  hier minstens een keer per week een resumé proberen te geven van wat ik geleerd heb. Hopelijk hebben jullie er iets aan. Kom hier dus nog eens loeren in de loop van de week.


[1] Wil je de cursus zelf volgen: ga naar de website www.edx.org ,  klik op ‘find course’, vul in het veld ‘search’: ‘climate change’ in , in de resultaten klik je op ‘Climate Change: The science and Global Impact’’ of probeer volgende link Let op : je moet je wel eerst registeren voor je kan beginnen met de Engelstalige cursus. Alles is wel gratis en na elk hoofdstuk is er extra info waar je op kan doorlezen. Na elke module is ook een kleine toets. Halverwege is er een ‘midterm’ examen om te testen of je het wel voldoende onder de knie hebt. Succes!

—————————————

7 Klimaatmythes ontkracht

Wil je intussen al enig houvast om enkele standaardmythes over klimaat te ontkrachten, dan is onderstaande bijdrage uit de Nederlandse krant Trouw een must read.

Beheers je het Engels? Bekijk dan ook het Youtubefilmpje 13 Misconceptions About Global Warming! In 6 minuutjes weerlegt Dr Derek Muller – doctor in de fysicadidactiek – meer dan een dozijn mythen van klimaatsceptici. Grappig!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .