© Kris Baetens

Unieke tentoonstelling klimaatschilderijtjes

In het Boekenbergpark in het Antwerpse Deurne staat een restant van een Chinese pagode. Op zondag 30 januari 2022 had daar een bijzondere tentoonstelling plaats. Een expositie van elf schilderijtjes met het klimaat als thema.

De schilder is Deurnenaar Kris Baetens. Hij begon met schilderen toen hij in de jaren ’80 les volgde in de kunsthumaniora. “In het laatste jaar kregen we een opdracht om met olieverf te schilderen, om dit medium te leren kennen. Ik koos toen mijn eigen zeilbootje als onderwerp.” Kris Baetens bleef in de jaren daarop nog wat schilderen maar hij gaf die werken steeds weg. Uitgezonderd het eerste olieverfschilderij met het bootje. Na enige tijd viel het schilderen stil.

Enige tijd terug kreeg hij van zijn coach de raad om weer creatief aan de slag te gaan. “Ik kocht mij een nieuwe olieverfset en begon te schilderen. Omdat ik begaan ben met milieu en klimaat koos ik een onderwerp dat er bij aanleunt. Tegen alle verwachting in, was het resultaat niet slecht. Het was immers al jaren geleden dat ik nog eens een penseel vast had genomen. Vanwege het resultaat besloot ik om een reeks te schilderen, allemaal aanleunend bij de klimaatproblemen.” Uiteindelijk zijn het 11 schilderijtjes geworden. De meeste zijn 40×30 cm, een is wat groter, twee wat kleiner.

De schilderijtjes behandelden elk een aspect dat te maken heeft met de klimaatopwarming: op een zie je hoe een vliegtuig wordt overwoekerd door struikgewas, op een ander staat een vuurtoren door het stijgen van de zeespiegel in de zee, of een dor landschap met een pomp die water van heel ver aanbrengt of een drijvende stad, … Op eentje staat Kris Baetens zelf als ridder met een hark in zijn handen. “Een zelfportret want mensen zeggen soms dat ik een groene moraalridder ben.”

Wie graag zelf een tentoonstelling met de 11 klimaatschilderijtjes wil organiseren kan Kris Baetens contacteren op krab@telenet.be


Illustratie: vliegtuigje in bos © Kris Baetens

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .