klimazaGvhK_0_169

16 maart : dag 1 van de Klimaatzaak

Wat vooraf ging : 58.586 Belgen hebben samen met de vzw Klimaatzaak 6 jaar geleden een rechtszaak aangespannen tegen de drie gewesten en de federale overheid, die bevoegd zijn voor het klimaatbeleid in ons land. Zij eisen dat die overheden hun klimaatbeloften nakomen. De vzw Klimaatzaak werd opgericht door elf Belgen, waaronder presentatrice Francesca Vanthielen, regisseur Nic Balthazar en muzikant Stijn Meuris. De voorzitter van de vzw is Serge de Gheldere, CEO van het ecotechbedrijf Futureproofed en directeur van Leuven 2030, de vzw die zich inzet voor een klimaatneutraal Leuven. Op 16 maart gingen de pleidooien eindelijk van start. Hieronder het dagboek van Sarah van de Klimaatzaak.

We nemen deze updates met toestemming over uit de dagelijkse nieuwsbrief van Klimaatzaak

Klimaatzaak update

Beste medestanders, 

Vandaag was dag één van onze drie pleitdagen. De kop is eraf. En onze advocaten hebben hun start niet gemist! Vandaag voerden Eric Gillet, Carole Billiet en Luc Depré het woord. Het waren stuk voor stuk gloedvolle pleidooien. In grote lijnen kwamen aan bod: de feiten van klimaatopwarming, met uitleg over het broeikaseffect, de lange levensduur en trage opwarmend effect van CO2, de tipping points,…; de gevolgen van klimaatopwarming in België en de rest van de wereld; de engagementen en tekortkomingen van België; het gebrek aan intra-Belgische samenwerking en coördinatie inzake klimaatbeleid.

Een bloemlezing uit hun argumenten

Op de rode lopers van de COPs heeft België zich altijd opgeworpen als leider in de strijd tegen klimaatopwarming. Buiten de schijnwerpers van de COPs blijkt het meeste energie naar het vergoelijken of opsmukken van de ondermaatse prestaties te gaan. Maar de cijfers liegen niet: België is een van de slechtst presterende landen van Europa.” “De argumenten die de overheden aanvoeren wijst net zoals hun laks beleid op een stuitende banalisering van de klimaatopwarming. Na de banalisering van het kwaad, waar Hannah Arendt op wees, dreigt nu ook de banalisering van het catastrofale. Dit brengt ons allemaal in gevaar.” “Klimaatverandering loopt sneller dan wij, en dat kan een tragedie zijn voor de planeet. De politieke wil ontbreekt om daadkrachtig te handelen, ook al is klimaatverandering het belangrijkste probleem waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Deze trend moet dringend gekeerd worden.” “De overheden voeren aan dat ongeboren kinderen niet onder het recht vallen. Dat zegt alles. Wij willen vechten voor het overleven van de mensheid; voor het leven dat nog geboren dient te worden. Zodat niemand bang of ongerust hoeft te zijn om vandaag nog een gezin te stichten. Zodat niemands kinderen of kleinkinderen in onmogelijke omstandigheden moeten leven.”  

Een greep uit de berichtgeving

VRT nieuws: Klimaatzaak tegen Belgische overheden gaat van start: waarover gaat het, wie zijn de eisers, en maken ze kans?
De Standaard: Klimaatbeleid op beklaagdenbank en Overheden erkennen rechten van toekomstige generaties niet
VTM nieuws: Klimaatzaak van start: 60.000 burgers klagen overheden aan
De Morgen: “De Klimaatzaak is net een cadeau voor de politiek.
De Tijd  “Overheid staat tegenover 60.000 burgers in Klimaatproces”  Gazet van Antwerpen: “Klimaatzaak kan radicale gevolgen hebben: in 2025 moet CO2-uitstoot 24% lager zijn
Het Belang van Limburg: “Vandaag start de Klimaatzaak: we kunnen niet langer zeggen dat de transitie onhaalbaar is”  

De dagelijkse Klimaatvraag

Dat we met Klimaatzaak (r)echt naar een beter klimaat willen, is wel duidelijk. Maar als we winnen, wat winnen we dan? En kan een klein land als België wel een verschil maken? Elke dag van onze rechtszaak, van 16 tot 26 maart, leggen we een vraag  voor aan bekende en minder bekende Vlamingen die met het klimaat bezig zijn.  De Klimaatvraag van vandaag: waarop is de eis van Klimaatzaak gebaseerd? Die vraag legden we voor aan Wim Thiery, Professor Klimaatwetenschap aan de VUB. 
Wil je nog een zitting bijwonen? Dat kan! Schrijf je in op een datum naar keuze.  Tot morgen voor meer nieuws!  
 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .