klimazaGvhK_1_169

18 maart: dag 3 van de Klimaatzaak

We nemen deze updates met toestemming over uit de dagelijkse nieuwsbrief van Klimaatzaak

Beste medestanders,
Wat gaat het snel! Vandaag was al de laatste van onze eigen pleitdagen. Meesters Linli Pan – Van De Meulebroeke, Audrey Baeyens, Carole Billiet en Luc Depré zorgden voor een adembenemende finale. Vanaf morgen komen onze tegenstrevers aan de beurt.
Stond vandaag op de agenda:
de schending van de mensen- en kinderrechten
de vorderingen, in feite en in rechte
de dwangsom
We kunnen jammer genoeg onmogelijk een integraal verslag brengen. Maar we geven heel graag een idee over de hoofdlijnen. Weet wel dat je al onze argumenten kunt nalezen in onze syntheseconclusies op onze website.
 
Een bloemlezing van de argumenten
“Of onze mensenrechten echt in het gedrang komen door de opwarmende aarde? VN mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet liet daar in een toespraak eind 2019 geen twijfel over bestaan: “De menselijke gevolgen voor de vandaag voorspelde mondiale klimaatopwarming zijn catastrofaal. We zijn onze toekomst aan het opbranden – letterlijk.”  (einde citaat) Uw rechtbank heeft een prominente rol te spelen in dit drama. Omdat u in ons rechtsstelsel de eerste hoeder bent over onze mensenrechten.”  
“De overheden wijzen op de catalogus aan maatregelen die ze al namen in de strijd tegen klimaatopwarming. Heel mooi, dat is al dat. Maar het is niet genoeg, verre van. Het mensenrechtenhof is duidelijk: landen moeten alle noodzakelijke, preventieve en afdoende maatregelen treffen om mensenrechtenschendingen te voorkomen. Afdoende! Geen enkele van de gedagvaarde overheden doet dit. Anders zou België niet op de vingers getikt worden voor het niet halen van zelfs de minimaalste doelstellingen.”
“Het mondiaal meest gerenommeerde medische tijdschrift ‘The Lancet’ heeft in 2019 een rapport gewijd aan de impact van klimaatverandering op de gezondheid van kinderen die vandaag worden geboren. Daarin staat dat het leven van élk kind dat vandaag wordt geboren in elke fase ingrijpend beïnvloed zal worden door de klimaatverandering. Wat voor wereld laten we de kinderen na? Een wereld waarin ze op school niet meer gevraagd wordt wat hun favoriete seizoen is. Omdat elk seizoen zijn eigen gevaren met zich meebrengt. Een wereld waar de lucht moeilijk zal zijn om in te ademen. Een wereld waar de zee een bedreiging zal zijn. Een wereld van extreme geopolitieke instabiliteit. Kortom, een wereld die uit elkaar valt.”
 
De dagelijkse Klimaatvraag
Elke dag van onze rechtszaak, van 16 tot 26 maart, leggen we een vraag voor aan bekende en minder bekende Vlamingen die met het klimaat bezig zijn. 
De Klimaatvraag van vandaag: is de eis van Klimaatzaak haalbaar?
We peilden bij Francesca Vanthielen, medeoprichter van Klimaatzaak, naar de haalbaarheid van onze eis. Bekijk hier wat Francesca daarover zegt. 

Lees ook het verslag over de voorbije dagen:

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .