klimazaGvhK_06_169

19 maart : dag 4 van de Klimaatzaak

We nemen deze updates met toestemming over uit de dagelijkse nieuwsbrief van Klimaatzaak

Klimaatzaak update Beste medestanders,

Vandaag was de eerste pleitdag van onze tegenstanders. De Belgische Staat nam daarvan als eerste het woord. Ook maandagvoormiddag staan pleidooien van de Belgische Staat op de agenda; in de namiddag is dan het Waals gewest aan de beurt.  Om de sereniteit van de debatten in de rechtszaal te bewaken, geven we een aantal zaken mee die vandaag aan bod kwamen, zònder deze verder te kaderen of erop te reageren. Dit principe zullen we aanhouden bij alle verslaggeving over het verweer van de overheden. De syntheseconclusies met de integrale argumentatie van de Waalse en Brusselse overheid vind je terug op onze website; de federale en Vlaamse overheden gaven helaas geen toestemming voor publicatie van hun conclusies.     Een greep uit de argumentatie van de Belgische Staat: “Klimaatzaak kijkt met de ogen van vandaag naar het beleid van gisteren. De wetenschappelijke inzichten over klimaat evolueren snel.” “Laat ons eens naar andere landen kijken. En zeg vervolgens niet dat wij de slechte leerlingen zijn. Polen, Tsjechië en Litouwen vervuilen bijvoorbeeld meer. Dat laten we toe, want dàt is de Europese Unie. We verwelkomen andere landen; we straffen ze niet. We laten ze meer vervuilen. Eisen dat elke lidstaat dezelfde doelstelling heeft, is Europa ontkennen. Kunnen we niet wat meer vertrouwen hebben in Europa?” “Hoewel de federale regering akkoord gaat met de doelstellingen, kan ze niet akkoord gaan met het opleggen van die doelstellingen via een rechterlijk bevel, al zeker niet gekoppeld aan een dwangsom. Maar gezien we wèl akkoord gaan met de doelstellingen, kan men ons niet verwijten dat we niet handelen als een goede huisvader.” “Ik zeg niet dat we niet beter kunnen doen, maar ze kunnen niet komen zeggen in rechte dat we niet genoeg hebben gedaan.” “Als we verder gaan zoals we bezig zijn, halen we het niet: wat dat betreft, ben ik akkoord met Klimaatzaak.” “Politici, advocaten, magistraten, het maatschappelijk middenveld: iedereen maakt zich zorgen om de toekomst van zijn kinderen en kleinkinderen. Om een Frans politiek debat te parafraseren: onze tegenstanders hebben niet het monopolie op de bescherming van de toekomstige generaties.” “Het is dankzij de rechtstaat dat we hier staan, om rechtvaardiging en verantwoording af te leggen, hetgeen we zullen doen.”  

Klimaatzaak in de actualiteit Het Laatste Nieuws: Advocaat Klimaatzaak: “Nu nog tijd om maatregelen op te leggen, over 10 jaar niet meer” Knack: ‘De rechter doet niet aan politiek in de Klimaatzaak’ De Standaard: Klimaatzaak: ‘Leven van elk kind ernstig beïnvloed’ StuBru: Mede-oprichter Francesca Vanthielen over vzw Klimaatzaak: “Er wordt veel te weinig gedaan.”  

De dagelijkse Klimaatvraag

Elke dag van onze rechtszaak, van 16 tot 26 maart, leggen we een vraag voor aan bekende en minder bekende Vlamingen die met het klimaat bezig zijn.  De Klimaatvraag van vandaag: wat was de impact van de Nederlandse klimaatzaak? Sarah en ikzelf vertellen over de impact van de Nederlandse Klimaatzaak. Kijk hier naar ons antwoord. 

Lees ook het verslag over de voorbije dagen:

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .