KMI september 2020

KMI schakelt met nieuw rapport van info naar inzicht

Sinds 15 oktober is het nieuwe KMI “Klimaatrapport 2020: van klimaatinformatie tot klimaatdiensten” een feit. Meteen maakt het KMI duidelijk dat het niet alleen de dagelijkse weersverschijnselen opvolgt, maar ook een wetenschappelijke onderzoekstaak heeft en wetenschappers, beleidsmakers en het grote publiek informeert over de wetenschappelijke kennis omtrent het waargenomen en toekomstige klimaat in België.

Het KMI-Klimaatrapport is te lezen als een update van het voorgaande “Oog voor het klimaat”-rapport van 2015 en geeft een antwoord op vragen zoals: “Hoe kunnen we de klimaatverandering in België waarnemen? Welke trends in Ukkel en België nemen we waar? Hoe veroorzaken broeikasgassen in de atmosfeer de klimaatverandering? Hoe kunnen we de toekomstige klimaatverandering inschatten met klimaatmodellen? Hoe zal het klimaat in België in de toekomst evolueren? ”

“Het grote publiek kent het KMI vooral van het weer. Maar ons wetenschappelijk onderzoek, waarbij continuïteit en innovatie centraal staan, richt zich ook op klimaat. Zo zetten onze wetenschappers zich dagelijks in voor een beter begrip van de mechanismen van klimaatverandering, de analyse en interpretatie van onze klimatologische gegevens en de verbetering van ons klimaatmodel”, stelt Daniel Gellens, directeur-generaal a.i. van het KMI.

Naast weersvoorspellingen en meteorologisch onderzoek, speelt het KMI als Federale Wetenschappelijke Instelling dus een toonaangevende rol op vlak van klimaatonderzoek, klimatologische waarnemingen, en regionale klimaatmodellering.

Een voorbeeld: In de KMI-waarnemingen te Ukkel en voor heel België is de opwarming duidelijk zichtbaar sinds het midden van de 20e eeuw. “In Ukkel werden de zes warmste jaren waargenomen na 2005, en ligt de gemiddelde temperatuurtoename voor 2019 boven 2,5°C t.o.v. de periode 1850-1900”, verduidelijkt Rozemien De Troch, de coördinator van het KMI-Klimaatrapport. Met dit soort waarnemingen worden klimaatmodellen getoetst en betrouwbaarder gemaakt.

Met dit nieuwe KMI-Klimaatrapport toont het KMI dat het klaar is om met zijn wetenschappelijke expertise en dienstverlening perfect de nood aan klimaatinformatie- en diensten kan beantwoorden. De samenvatting van het rapport 2020 kan alvast gebruikt worden als beleidsondersteunend hulpmiddel bij het bepalen van maatregelen die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken.


Lees het vrt-bericht over het Klimaatrapport van het KMI.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .