Koen Vanmechelen, LABIOMISTA, foto: Studio Leyssen

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen, Ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat, is een bekende Vlaamse conceptueel kunstenaar. Hij is vooral bekend van zijn The Cosmopolitan Chicken Project, waarin hij al bijna dertig jaar kippenrassen uit diverse landen kruist tot ‘kosmopolitische kippen’.

Bioculturele diversiteit en interactie met de wetenschap kenmerkt zijn oeuvre. Zijn kunst doet meer dan de natuur te betrekken. Ze filosofeert over de natuur, onderzoekt de natuur, en is natuur.

Koen Vanmechelen is wereldwijd bekend. In Genk heeft hij op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg Labiomista ingericht, een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven. In een park van 24 ha loop je door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties. Universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten worden tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst.

Zijn motivatie om Grootouders voor het Klimaat als Ambassadeur te steunen leest u hier.

Ook de menselijke soort, u en ik, is natuur. We zijn lid van de grote, diverse familie die het leven heeft gekregen in het nest dat de wonderbaarlijke biosfeer van Moeder Aarde is. De opdeling in mens versus dier, mens versus natuur, is een waanidee. In de ontkoppeling van ons en de natuur en de verbinding tot technologie dreigen we onszelf te verliezen. De mens-machine vertaalt de natuur in iets artificieels. Hierin schuilt de vernietiging, en niet enkel die van onszelf. De onbreekbare band koesteren tussen het menselijke dier en al het andere leven op de planeet is het allerbelangrijkste. Ons hiernaar gedragen is onszelf en de wereld redden. 

Hartelijk welkom, Koen Vanmechelen!


Foto bovenaan: Koen Vanmechelen, LABIOMISTA ©Studio Leyssen

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .