greta in mars GD_169

Mars voor echte Green Deal

Druilerig weer of niet, ruim vierduizend manifestanten zakten af naar de EU in Brussel om samen met Greta Thunberg boter bij de vis, in casu een straffere Green Deal voor Europa te eisen. Hoewel het bestaan van die Green Deal op zich al een vooruitgang is, vinden scholieren, studenten en Grootouders de Deal helaas te veel geblaat en te weinig wol.

Met goede voornemens alleen, zonder SMART doelstellingen, krijgen we geen ambitieus klimaatbeleid van de grond. Greta Thunberg en de klimaatcoalitie willen controleerbare targets die jaar na jaar worden opgevolgd en bijgestuurd. Pas dan zijn we op de goede weg. De eerste 11% CO2-emissiereductie moet er heel snel komen. Tegen 2030 moeten we naar 65% reductie om op hol geslagen opwarming te vermijden. 40% is niet genoeg. Our house is on fire!

Greta bij de start van de betoging te midden van stewards en politiemensen
Wegwijzer voor jong en oud, met knipoog naar de geitenwollensokkengeneratie

Studenten en scholieren uit heel Europa stappen samen op, voorzien van slogans en vlaggen… en een originele paraplu.Grootouders (B en Nl) en Grands Parents tonen zich vastberaden in hun witte hesjes. Ook onze ambassadeurs trotseren het gure weer en stappen mee op. We spotten Geert Van Istendael, Frans Dumortier, Luc Vankrunkelsven, Hilde Keteleer en Lieven De Cauter.
De EU-klimaatmars stond stil bij drie EU-instellingen en trok dan verder naar het Jubelpark voor … Greta’s speech.

Klik hier voor het filmpje met Greta’s speech. Hier een soortgelijk filmpje met Engelse ondertiteling.


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .