bloemenwei_px_169

Lieve regering,

Lieve regering,
Wij, Grootouders voor het Klimaat, willen u goede vaart wensen met uw nieuwe regering.

We hoorden uw verklaring voor het parlement. Ze verraste ons. We willen u en de onderhandelaars daarvoor bedanken. U zet een nieuwe toon, u gebruikt hoopgevende woorden, u wekt verwachtingen, u verlegt prioriteiten. Dat belooft.

Beloven doet u ook, dat moet, dat doen politici nu eenmaal. Maar u hebt nu een ongelooflijke kans om de gemakkelijke kritiek (“veel beloven, weinig doen”) voor te zijn, want er zal snel gehandeld moeten worden. U beseft dat de klimaatcrisis niet wacht. Geen jaar, geen dag.

U charmeert ons. De premier noemt dit het meest groene regeer­akkoord in de geschiedenis van ons land. Dat er investeringen komen in duur­zaamheid. Dat er wordt ingezet op meer hernieuwbare energie. Dat België zich inschrijft in de Europese Green Deal. Dat economie en ecologie geen tegen­stellingen zijn maar elkaar versterken. Dat ecologische transitie meer werk­gelegenheid oplevert, een betere levens­kwaliteit garandeert en meer ruimte schept voor innovatie. Dat u voor vele nood­zakelijke sociale maatregelen kiest.

‘Lieve regering’: we hopen dat u deze vrijmoedige aanspreking niet te soft of te familiair vindt. Wees lief voor ons, burgers van uw land (en de wereld), de huidige en de toekomstige. U weet dat wij, GvK’ers, voor de volgende generaties op de bres staan. Lief zijn staat een kordaat beleid niet in de weg, integendeel. Als we denken dat we daarbij kunnen helpen, zullen we dat graag doen.

Lieve regering, we schreven eerst ‘Beste regering’, maar dat vonden we te vroeg. Dat kan nog komen, dat zult u moeten bewijzen, we duimen ervoor. De beste regering in jaren, de beste van het land, van Europa, van de planeet. Want zo ver moeten we durven te denken.

Lieve groet,
Illustratie (bewerkt): © Mina-Marie Michell via Pexels

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .