LievenDeCauter_169

Lieven De Cauter

Voor cultuurfilosoof en activist Lieven De Cauter is zowel het klimaat zelf als klimaatrechtvaardigheid al langer een grote bekommernis. Zo was hij de grote inspirator van burgerbeweging Hart boven Hard. Met evenveel overtuiging engageert hij zich nu als nieuwe ambassadeur voor de Grootouders voor het Klimaat.

Wat hem daartoe beweegt?

“Toen ik hoorde over de klimaatspijbelaars, was ik meteen enthousiast en ik schreef een tekst waarin ik opriep tot een algemene klimaatstaking, daarin riep ik op dat ook de volwassenen dit urgente protest zouden steunen. Ik was dan ook zeer ontroerd toen ik op de eerste klimaatmarsen de ‘grootouders voor het klimaat’ zag voorbij komen, dat is de solidariteit over generaties heen, die we nodig hebben. ik ben dan ook zeer vereerd om het peterschap te aanvaarden van ‘grootouders voor het klimaat’.

Mijn bijdrage als intellectueel is vooral om het thema van het klimaat in allerlei teksten en tekstgenres centraal te stellen. Ik schreef ook over Greta Thunberg en Anuna De Wever als nieuwe politieke kracht in de standaard (Mary Poppins en de klimaatspijbelaars);  ik verdedigde ook Extinction Rebellion tegen Mia Doornaert, schreef tegen klimaatontkenners,  en ook meer academische teksten over het antropoceen, en al jaren schrijf ik over de dreiging van een klimaatcatastrofe (al in 2002, opgenomen in mijn boek De Capsulaire beschaving uit 2003). Omdat de klimaatproblematiek mij zo nauw aan het hart ligt, ben ik heel blij dat ik de grootouders voor het klimaat kan steunen door dit soort peterschap op te nemen”.


In onze reeks klimaatblogs verscheen als reactie op de COP26: Oproep tot een wereldwijde Algemene staking voor het klimaat

Over het klimaat, klimaatsceptici en klimaatactie publiceerde hij

Naar een algemene klimaatstaking

Mary Poppins en de klimaatspijbelaars

Dagboeknotitie voor klimaatsceptici

Extinction Rebellion en de grondwet

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .