Berte-A

Limburgse klimaatoma’s en -opa’s van start

De Grootouders voor het Klimaat hebben onder hun leden in Limburg een groepje zeer gemotiveerde opa’s en oma’s. Zij namen het initiatief om een heuse Limburgse afdeling van de Grootouders boven de doopvont te houden. Dat gebeurde op 14 oktober in de Oude Hasseltse gevangenis in aanwezigheid van verscheidene sprekers.

Een sterk verhaal en als symbool een wit vestje met daarop een grote en een kleine hand. Ook de aarde kreeg een wit vestje aan.

“Wit, omdat we neutraal zijn. Onafhankelijk van kleur, rang of stand of politieke strekking. De handen symboliseren die van een grootouder en die van zijn kleinkind”, verduidelijkte Berte, grootmoeder van zes kleinkinderen.

Leden van Grootouders voor het Klimaat waren aanwezig op meerdere klimaatmarsen tijdens schoolstakingen in Brussel, Antwerpen en in Limburg. “Wij supporteren voor de jeugd, omdat we bekommerd zijn om een leefbare toekomst.” Grootouders voor het Klimaat (GvK) zal nu ook regelmatig van zich laten horen op Limburgse markten, waar bezoekers het GvK-manifest kunnen ondertekenen. Daarnaast is het de bedoeling om lezingen te organiseren, contacten te leggen met politieke partijen en actie te ondernemen voor het klimaat. “Wij zijn gewone mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de toekomstige generaties.”

De Limburgse Grootouders zijn alvast bijzonder blij met hun drie overtuigde Grootouders- ambassadeurs, Luc De Schepper (UH decaan), Willy Miermans (UHasselt) en Jan Peumans! De laatste bracht de Grootouders ter sprake bij Danira in Vandaag op 9 oktober jl.

Ook Het Belang van Limburg gaf GvK Limburg vanzelfsprekend de nodige aandacht.

Uiteraard was het Het Belang van Limburg, alias het Belangske, er eerder al als de kippen bij om de initiatiefrijke oma’s en opa’s voor te stellen. Dat gebeurde met onderstaand artikel in BvL van 5 oktober.

Ook Limburgse oma’s en opa’s zetten zich in voor het klimaat

Geert HOUBEN

Berte Ketelslegers is een van de Limburgse initiatiefnemers: “Wij zijn gewone mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de toekomstige generaties.”Foto: Raymond Lemmens

  HASSELT / HOUTHALEN-HELCHTEREN / ALKEN – 

Dankzij Anuna De Wever en co kent iedereen Youth for the Climate, maar ook senioren laten zich niet onbetuigd. Zo bestaat sinds januari Grootouders voor het Klimaat, en op 14 oktober wordt de Limburgse afdeling boven de doopvont gehouden in de oude Hasseltse gevangenis.

“Neen, we zijn geen geitenwollensokkenclub”, klinkt het strijdvaardig bij de initiatiefnemers. Ze willen een drukkingsgroep vormen die invloed uitoefent op de publieke opinie, de politiek en de industrie. “Voor 14 oktober hebben wij vanaf 19 uur een programma uitgewerkt met verschillende sprekers. Symbolisch zullen we de aarde dan een wit hesje aandoen en dopen”, zegt de Houthalense Berte Ketelslegers (70), die samen met Liesbet Croughs (67) uit Alken een van de stuwende Limburgse krachten is.

Als symbool dragen de grootouders een wit vestje met daarop een grote en een kleine hand. “Wit, omdat we neutraal zijn. Onafhankelijk van kleur, rang of stand of politieke strekking. De handen symboliseren die van een grootouder en die van zijn kleinkind”, verduidelijkt Berte, grootmoeder van zes kleinkinderen.

Leden van Grootouders voor het Klimaat stapten ook al mee met de klimaatmarsen. Foto: geho

Spijbelen

Berte was aanwezig op meerdere klimaatmarsen tijdens schoolstakingen in Brussel, Antwerpen en in onze provincie. “Wij supporteren voor de jeugd, omdat we bekommerd zijn om een leefbare toekomst. Ze ondersteunen, dat is onze kernboodschap. Samen willen we ook uitzoeken hoe we de klimaatboodschap kunnen overbrengen zonder bijvoorbeeld te spijbelen. Grootouders voor het Klimaat (GvK) zal ook regelmatig van zich laten horen op onder meer markten, waar bezoekers ons manifest kunnen ondertekenen. Daarnaast is het de bedoeling om lezingen te organiseren, contacten te leggen met politieke partijen, pamfletten te verspreiden en nog zoveel mee. Wij zijn gewone mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de toekomstige generaties.”

Met lede ogen zag Berte de commotie aan rond Anuna De Wever en haar acte de présence voor Youth for the Climate op Pukkelpop. “Verschrikkelijk. Het thema gaat verharden, maar wij blijven optimistisch. Wij zullen doorgaan, zoals Ramses Shaffy zong. Hoe ik zelf mijn ecologische voetafdruk verklein? Onder meer probeer ik al jaren zo veel mogelijk de fiets of de trein te nemen. Zoals binnenkort naar Wenen. Dat ik jaarlijks mijn zoon en zijn gezin bezoek in Australië, heeft me hiertoe al eerder toe aangezet. Als ik dan het vliegtuig neem, laat ik al een grote afdruk achter, wat ik probeer te compenseren. Maar je mag iemand niet afschieten omdat ze haar moeder- en grootmoedergevoel naar de andere kant van de wereld volgt.”

Foto: Geert Van de Velde

Ambassadeurs

GvK Limburg kan alvast op de nodige sympathie en ambassadeurs rekenen. Onder meer Willy Miermans, verkeersspecialist en ex-professor UHasselt, is een van hen. “Ik heb zeven kleinkinderen en ben al heel mijn leven overtuigd dat we wat aan het klimaat moeten doen. Wij zijn niet goed bezig lees ik in allerhande rapporten. Maar klimaatverbetering staat voor mij niet gelijk met kwaliteitsverlies. Een gedragsverandering wil niet zeggen dat we terug naar af moeten, zoals velen hekelen.”

Ook Jan Peumans, grootvader van vier, is ambassadeur. “Zijn wij niet de generatie die sober opgevoed werd en die niet de verleiding van de consumptiedrift kende? En zijn wij niet de generatie die uiteindelijk opgroeide in de sfeer van alles kan en mag en de levensduur van de aarde is oneindig? Begin bij uzelf en verander dan de wereld. Denk globaal en leef lokaal. Ik ondersteun dan ook graag Grootouders voor het Klimaat”, besluit de klimaatbompa.

www.grootoudersvoorhetklimaat.be

Een punt van grote bezorgdheid voor de Limburgse Grootouders is de opwarming … van Limburg. Die zou sneller gaan dan elders in ons land. Dat zocht de Provinciale Dienst Milieu en Natuur uit. Het bericht verscheen op 28 augustus in Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

De Limburgse GvK-groep wil geregeld een klimaatwandeling doen met geïnteresseerden. De provincie Limburg heeft een aantal routes uitgestippeld. Zie http://www.pnc.be/pncaanbodendiensten#49502

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .