Luc Van Gorp

Luc Van Gorp

Luc van Gorp is een veelzijdig man. Hij studeerde ziekenhuisverpleegkunde, filosofie, godgeleerdheid, klarinet en kamermuziek. Hij was lector aan de Regina Mundischool in Genk, departementshoofd gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Limburg en voorzitter van het Wit-Gele Kruis Vlaanderen. Hij schrijft ook en maakt podcasts. Maar we kennen hem toch vooral als voorzitter van de Landsbond van Christelijke Mutualiteiten (CM).

En nu wordt hij ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. Dit is zijn motivatietekst.

Mens en planeet zijn uit evenwicht. Te lang hebben we ons gedragen alsof de planeet onuitputtelijk is, alsof ze een oneindige leverancier is van grondstoffen en voeding en alsof ze groot genoeg is om alle afval te absorberen. Onze economische modellen zijn al vele decennia hoofdzakelijk gericht op groei. Beter, sneller en efficiënter was, en is nog altijd, het mantra.

Vandaag beseffen we dat dit niet de juiste weg is. We zitten op ramkoers met onszelf en de planeet waarop we leven. Al te lang heeft de mens zich boven de planeet geplaatst, maar mens en natuur zijn fundamenteel met elkaar vervlochten. De mens kan niet gedijen in een wereld die uit balans is. Het evenwicht dient dringend hersteld te worden.

We hebben nood aan een nieuw model dat vertrekt vanuit respect voor mens en planeet. Niet het Bruto Binnenlands Product moet de belangrijkste maatstaf zijn van ons denken en handelen, maar wel levenskwaliteit. Dat is de enige manier om aan de komende generaties een leefbare wereld door te geven. En net daarom schaar ik mij voluit achter de doelstellingen van de Grootouders voor het Klimaat en vind ik het een eer om er ambassadeur van te mogen zijn.

Hartelijk welkom, Luc Van Gorp.


Illustratie: © Karel Hemerijckx

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .