Uw kinderen zijn uw kinderen niet.
Ik heb zelf geen kinderen, maar voel me mee verantwoordelijk voor de toekomstige generaties op onze beperkte planeet. Kahlil Gibran zei het al lang geleden: ‘Uw kinderen zijn uw kinderen niet.’ Dat is aan het adres van ouders met kinderen, maar even goed aan mensen die op een andere manier zorg dragen voor al wat/wie leeft. Kinderen, kleinkinderen, toekomstige generaties zijn niet ons (collectief) bezit, maar ze appeleren ons om collectief zorg te dragen.
Vanuit mijn werk en engagement betekent dit vooral opkomen voor een àndere landbouw en een ander voedselbeleid. De huidige landbouw, met intercontinentaal verslepen van voedsel en veevoedergrondstoffen, is een deel van het klimaatprobleem. Landbouw kan nochtans ook een actor zijn in de zoektocht naar oplossingen. Landbouw kan heel veel koolstof capteren i.p.v. uitstoten: met permanent grasland, agro-ecologische productiewijzen met agroforestry als wezenlijk onderdeel. Her-lokaliseren en her-mengen (van natuur en landbouw; mengteelten, etc.) is de boodschap. Qua voeding is één van de grote uitdagingen voor de 21ste eeuw, hoe we ons gaan verhouden tot ‘eiwitten’. Gaan we ons vooral blijven voeden met te veel dierlijke eiwitten of gaan we meer rechtstreeks plantaardige eiwitten tot ons nemen?
Het klimaat begint op de akkers. De verandering ligt op ons bord.
Luc Vankrunkelsven
Contact: www.wervel.be, en https://cerradoteam.wixsite.com/ (specifiek over de Braziliaanse Cerrado en onze verantwoordelijkheid daar)
Auteur van diverse boeken over rooflandbouw in het delicate ecologisch ecosysteem van de Braziliaanse Cerrado en de veerkracht van de lokale kleine boeren. Drie daarvan zijn voorgesteld op de GvK-website. Dat zijn
- De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging
- Voeten in Braziliaanse aarde
- Een wereld van verdoken slavernij.
Als je voor minstens 20 € lid wordt van de Grootouders voor het klimaat, kan je gratis het eerste of het derde boek krijgen. Dat kan je hier regelen.
Lees hier meer over hoe ‘sojaverslaafde’ grootschalige landbouw allesbehalve duurzaam is.
Lees hier meer over de desastreuze werkwijze van de exportlandbouw in het Amazonegebied en de Cerrado en de grove mensenrechtenschendingen tegen de traditionele volkeren daar.
Lees hier meer over de veranderende mindset m.b.t. landbouw en klimaat (studiedag UGent).
Luc Vankrunkelsven is ook erg begaan met Ecokerk en Laudato Si.
Beluister hier zijn podcast daarover i.s.m. de abdij Averbode.
Reactie toevoegen