Ludwig De Maeyer studeerde burgerlijk ingenieur aan de KULeuven, haalde een MBA aan Boston University/VUB en kon internationaal carrière maken bij BellTelephone/Alcatel. Hij is zich zeer bewust van de prerogatieven van een minderheid van de wereldbevolking en beschouwt de ongelijkheid in de wereld als een probleem dat op dezelfde hoogte staat als de klimaatverandering. Hij wil zich daarvoor hard inzetten en zocht aansluiting bij Grootouders voor het Klimaat, waarvan hij graag ambassadeur wil zijn. Hij licht dat engagement zelf toe met deze tekst.
Ange-Marie is geboren in Burkina Faso. Door haar komst in onze familie werd ik nogmaals met de neus op de feiten gedrukt: de stijgende ongelijkheid tussen landen en tussen mensen.
Ik besef nu nog meer dan vroeger hoeveel kansen ik persoonlijk kreeg. Nog meer realiseer ik mij dat mijn persoonlijk aandeel in wie ik uiteindelijk geworden ben maar heel beperkt is. Meer dan 95% van alle kansen kreeg ik zomaar gratis door de plaats waar ik geboren ben, de familie waarin ik opgroeide, de leraren en vele andere mensen die mijn pad kruisten. Dankzij dit alles kreeg ik de mogelijkheid af te studeren aan de KUL, VUB en de Boston University en werd ik uiteindelijk president van een van de grootste divisies van Alcatel.
Een tweede extreem belangrijk probleem waarmee de wereld geconfronteerd wordt is de klimaatverandering. Ook hier zien we weer het fenomeen van de schrijnende ongelijkheid opduiken. De arme landen die bijna geen bijdrage hebben geleverd aan de CO2-uitstoot van de laatste paar honderd jaar zijn nu al het grootste slachtoffer. Té lang werden de experten genegeerd of zelfs belachelijk gemaakt. Even leek er hoop op actie. Wereldwijde klimaatmarsen en de akkoorden van Parijs leken het begin van de zo noodzakelijke verandering om de CO2-uitstoot, voornaamste motor van de klimaatverandering, ernstig aan te pakken. Ondertussen kregen we Covid en helaas, burgers en overheid hervielen snel terug in de oude patronen. Mijn frustratie groeide evenredig met mijn groeiend inzicht in deze materie. Jonge mensen namen het voortouw in hun klimaatbetogingen en de grootouders voelden zich hierdoor enorm aangesproken en namen hun verantwoordelijkheid. Graag parafraseer ik een bekende denker die zei: ”grootouders -toen stond er ‘arbeiders’ meen ik mij te herinneren- aller landen verenig u”. Samen kunnen we meer betekenen om onze doelen te bereiken. Daarom heb ik besloten om de inzichten en de ervaring die ik heb mogen opbouwen in de loop der jaren nu in te zetten ten dienste van de organisatie “Grootouders voor het klimaat “omdat ik ervan overtuigd ben dat we samen meer kunnen bereiken.
Hartelijk welkom, Lowie De Maeyer!
Illustratie: eigen foto ©
Ik ben het met u volledig eens. Een ervaringsreis met de NGO Wereldsolidariteit in Guinee Conackry heeft op mij een onvergetelijke indruk gemaakt. Men beseft hier niet hoe zovele mensen aldaar elke dag moeten overleven. De economie blijft geblokkeerd door een totaal gebrek aan kapitaal. En wat een prachtige aangenomen dochter hebt u. Ik ben benieuwd naar uw bijdragen.
Kleindochter natuurlijk, maar daarom niet minder prachtig.