lut de block_169

Lut de Block

Als Grootouders voor het Klimaat zijn wij bijzonder verheugd om dichteres Lut de Block als ambassadrice te mogen verwelkomen.

Lut de Block is bovenal dichteres. De provincie Oost-Vlaanderen stelde haar zelfs aan als ‘plattelandsdichter’. Haar gedichten vind je dus niet alleen in bundels maar ook op locaties te velde. Daarnaast publiceert Lut de Block als freelance-journaliste en copywriter, ze geeft voordrachten en vormingen. Van de godinnencultus in het oude Nabije Oosten maakte ze een filosofisch onderzoeksproject .

Als dichteres kreeg ze de Yang Poëzieprijs voor haar debuutbundel Vader en de Poëzieprijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor Entre deux mers. Haar plattelandsgedichten zijn gebundeld in  Het holst van de lente. Plattelandsgedichten 2007 – 2009 en in Door de bomen het bos. Uit 2015 dateert Een tijdelijk onderdak. Werk van Lut de Block is vertaald in het Frans, Engels en zelfs Afrikaans.

Lut de Block laat ons weten: “Ik ga graag in op uw verzoek om ambassadrice van de Grootouders voor het Klimaat te worden. Ik citeer daarvoor uit eigen poëzie, die al in 2012 geschreven werd. “

De aarde biedt ons ‘een tijdelijk onderdak’, maar we gedragen ons niet altijd als zorgzame gasten in het gastenverblijf dat ons werd toevertrouwd. Over die nonchalante verwaarlozing schreef ik eerder:

          ‘We achtten de vleespotten bodemloos
          laafden ons gretig aan het laaghangend fruit  
          van de weelde. We hebben ons jaren
          rijker gewaand dan we waren en
          zitten nu bouche bée op de blaren.’

Lut de Block, Een tijdelijk onderdak, De Arbeiderspers, Amsterdam 2015

Het is hoog tijd om actie te ondernemen en dit tijdelijk onderdak, deze dierbare pleisterplaats die aarde heet, leefbaar te houden voor allen die na ons komen. Alleen zo is er ‘nog hoop dat de wereld iets wordt.’

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .