MarianJones Hoop of Wanhoop

Hoop of wanhoop, dat is de vraag (Marian, 14)

In onze reeks Na Glasgow laten we graag de jongeren aan het woord, zoals Marian Jones (14 jaar). Ze sprak op 24 november 2021 voor de derde graad van de Leuvense Freinetschool de Zevensprong. Vóór corona sprak ze vaker en was ze actief in Kids for Climate. Nu neemt ze de draad weer op. Waar staan we post-Glasgow-2021, die vermaledijde 26e VN-klimaattop?


Wie heeft er nooit gehoord over klimaatverandering? Van het kleinste kind tot de oudste mens van 116 jaar… Wij hebben allemaal wel een idee wat klimaatverandering is.

Wij weten ook allemaal wie de slechterik is in het verhaal over klimaatverandering. Juist: de mens. Mensen zijn tegelijk de slimste en de stomste wezens op aarde. We weten namelijk wat we fout doen. We hebben de voorraden olie, gas, steenkool van de aarde gevonden en ervan gesnoept zoals mijn kleine broer Sam zou doen als hij bij de snoepjes zou kunnen. De mens heeft snel en veel olie, gas en steenkool gesnoept om zich te verplaatsen, eten te produceren, te reizen en te bouwen. En nu zitten WIJ met de gevolgen. Wetenschappers waarschuwen dat het dringend tijd is voor actie, om toekomstige generaties, planten, dieren en wij de kinderen ook een kans te geven om te leven. Dit gaat ook over ons, en onze kinderen en kleinkinderen die nog moeten geboren worden.

Wetenschappers van het Internationaal Klimaatpanel (IPCC) hebben al in 2018 een rapport uitgebracht dat zegt dat de uitstoot van CO2 met meer dan de helft moet dalen tegen 2030 als we de opwarming van de aarde onder 1,5°C willen houden. Tegen 2050 mogen we op de hele wereld NIETS meer uitstoten. We weten wat we moeten doen, maar toch doen veel mensen en vooral veel grote leiders alsof er niets aan de hand is.

Worden jullie er niet boos van dat volwassenen beslissingen nemen die ONZE wereld kapot maken ? Ik wel! Toen ik dit besefte 3 jaar geleden, was ik zo boos dat ik niet meer kon zwijgen en kon kijken naar de volwassenen die de ene na de andere fout bleven maken die mijn en JULLIE wereld kapot maakt. Samen met 2 vriendinnen richtte ik Kids for Climate op. Want wij zijn niet klein en machteloos! En onze stem telt zeer zeker ook mee. Elke beslissing die vandaag gemaakt wordt, bepaalt hoe onze wereld eruit zal zien. Wel, daar hebben wij dus ook wel iets over te zeggen. Greta Thunberg, het meisje dat een jaar lang elke vrijdag een schoolstaking deed, heeft mij en vele kinderen en jongeren geïnspireerd. Wij zijn gaan protesteren. In Leuven, in Brussel, in andere grote steden. Overal ter wereld zijn kinderen, ouders, grootouders het gaan uitschreeuwen dat ze een andere wereld willen. Week na week, maand na maand.

Denken jullie dat dat niets uitmaakt? Dat er alleen maar reden is om verdrietig en bang te zijn? Laten we dan eens kijken.

Is er reden om bang te zijn?

O ja! We moeten doodsbang zijn. Er zijn zeer zeker genoeg redenen:

  • Wanhoop. Het wordt bijna onhaalbaar om onder 1,5 graden opwarming te blijven. De Noordpool staat soms zelfs letterlijk in brand. De NOORD-POOL! We moeten nu vooral zorgen dat het niet NOG warmer wordt.
  • Wanhoop omdat het verlies aan biodiversiteit nog sneller dan ooit gaat: 1 op 4 planten en dieren zijn met uitsterven bedreigd.
  • Wanhoop omdat extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen en hittegolven en het nieuwe normaal zijn. We hebben de voorbije zomer de overstromingen meegemaakt. En elke zomer hoor ik mensen zeggen hoe blij ze zijn met die warmte in België. Want dat geeft toch écht een vakantiegevoel. Een kikker in een kookpot heeft niet door dat hij langzaam gekookt wordt. Mensen zijn blijkbaar precies als kikkers.

Mogen we dan toch hoopvol zijn?

Ja natuurlijk. We moeten zelfs hopen. En er zijn gelukkig ook veel redenen tot hoop. Je moet gewoon je ogen openen en kijken naar wat er allemaal al gebeurt:

  • Er is hoop want de toekomst is nog niet geschreven. WIJ schrijven deze nu, met elke beslissing, met elke actie.
  • Er is hoop want kinderen, jongeren, wetenschappers, grootouders, bedrijven, scholen en zélfs sommige politieke leiders beschikken over een superkracht: de VERBEELDING. Wij moeten niets minder doen dan een Nieuwe Wereld verbeelden en bouwen. Een wereld waarin we de dingen helemaal anders aanpakken. Wij kinderen zijn hierin meesters. Wij kunnen die verbeelding opnieuw leren aan volwassenen! Daarom zullen wij niet zwijgen.
  • Er is hoop want zelfs kleine acties maken een verschil. Leuven Klimaatneutraal 2030 (Leuven 2030) is gestart met 2 kameraden die de toenmalige schepen voor duurzaamheid (Mohamed Ridouani) uitnodigden om een papier te ondertekenen waarop stond dat hij alles op alles zou zetten om onze stad klimaatneutraal te helpen maken. De Zevensprong is samen met Kids for Climate in een hogere versnelling geschoten om de school nog duurzamer te maken. De speelplaats, de warme maaltijden, het gebouw, zonnepanelen, de buurtmoestuin… Het zijn inspirerende voorbeelden voor andere scholen waar gelijkaardige acties genomen worden. Jullie zijn daar deel van! Jullie maken de verandering!
  • Er is hoop want zelfs na 2 jaar corona komen mensen opnieuw op straat om te protesteren. Zij hebben zeer zeker een verschil gemaakt tijdens de top van Glasgow. Als er duizenden boze mensen op straat staan terwijl politieke leiders moeten beslissen over de toekomst, doen ze het in hun broek om zonder een akkoord naar buiten te komen. Nog nooit waren er zoveel mensen actief bezig met klimaatverandering als vandaag en onze acties hebben de manier van denken veranderd.
  • Er is hoop want Trump werd niet herverkozen in de Verenigde Staten. President Joe Biden werkt heel hard aan een veel beter en groener beleid.
  • Er is hoop want heel wat steden en bedrijven in België, en ook overal ter wereld, hebben hun eigen sterke klimaatplannen die ze ook echt uitvoeren. Geen “blablabla” dus maar echte actie!

Niet alleen maar samen

“Ik wil niet dat je hoopt, ik wil dat je panikeert alsof je huis in brand staat”, zei Greta Thunberg ooit. En ze heeft gelijk. Als we in onze luie zetel ons duimpje in de lucht steken en gewoon hopen dat “alles goedkomt”, dan zijn we eraan voor de moeite. Hoop is een werkwoord. We kijken waarheen we willen, wat we willen bereiken, en gaan op pad. Zoals in heldenverhalen weten we niet of we ons doel wel ZULLEN bereiken.

Zoals in heldenverhalen ziet de uitdaging er veeeeel te groot uit voor ons alleen. En toch gaan we op tocht. We zoeken bondgenoten, want dit kunnen we niet op ons eentje. We vinden wapens: verbeelding, liefde en oog voor schoonheid. Wij worden een inspiratie voor anderen en we vinden kracht bij anderen. Want:

Ik kan het niet alleen… maar wij kunnen het wel samen

De Zevensprong, Leuven Klimaatneutraal, de keuzes die je maakt voor jezelf, Grootouders voor het Klimaat, Kids for Climate, Youth For Climate, Greta Thunberg, Scientists4Climate, bedrijven die het roer omdraaien, ga zo maar door.

Al die kleine en grote acties en veranderingen lijken apart niet het verschil te maken, tegenover een stroom van teleurstellingen en dreigende feiten. Maar het is zoals een puzzel: als je van te dichtbij kijkt, zie je enkel aparte stukjes. Als je van verder kijkt, zie je het hele plaatje. Onze protesten en acties zijn puzzelstukken voor onze Nieuwe Wereld.

Ben ik bang of ben ik hoopvol? Ja ik ben bang, en ja ik ben hoopvol. En dat is goed. Dat geeft me de kracht om actief aan de slag te gaan. En ik ben niet alleen. Jullie zijn niet alleen. We zijn met miljoenen mensen. Laten we dus gaan voor onze puzzelstukken in de Nieuwe Wereld. Wij gaan aan de slag. Hier op de Zevensprong. Jullie zijn niet zomaar losse kinderen… Jullie ZIJN de Nieuwe Wereld. Dat geeft me hoop!!

Marian Jones, 24 november 2021
Freinetschool de Zevensprong, Leuven


Foto’s: © Els Surmont

Bekijk ook de kreten van deze jongeren:
Dries (18)
Aïsha (16) en Jinte (16)

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .