DSC02766 AA

Massaal protest doorprikt de bubbel van de klimaatontkenners

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Rebel-for-Life-AA.jpg

De acties van Extinction Rebellion in het Verenigd Koninkrijk werken! Dat bleek uit een opiniepeiling van de Britse regering. Ook het wereldwijde protest van miljoenen leerlingen en studenten prikt uiteindelijk gaten in de bubbel waarin de klimaatontkenners zich verschansen. En dat geeft hoop, ook bij ons! De bezorgdheid over het klimaat is nu tot recordhoogte gestegen ondanks de kop-in-het-zand strategie van de media.

Jarenlang gingen die media bijzonder achteloos om met de harde realiteit van de klimaatverandering, zelfs toen de NASA in 1988 al een serieuze alarmkreet sloeg. En toen een wetenschappelijk icoon als Sir David Attenborough waarschuwde voor “de grootste bedreiging voor de wereld in duizenden jaren” werd dat even vlotjes gebracht als het eerste het beste kookprogramma. De media drammen wel al jaren dat we plastic moeten recycleren en de oplader van onze smartphone na gebruik uit het stopcontact moeten halen. Geen wonder dus dat de wereldwijde CO2-uitstoot opnieuw kon pieken in 2018!

Hoog tijd dus om het over een andere boeg te gooien en ouders en het brede publiek mee op straat te krijgen.  Extinction Rebellion startte met lokale info-avonden over het hele land. Niet over de stijgende zeespiegel of verwoeste oogsten, wel over de bekommernis voor de toekomst van kinderen, wilde dieren, de natuur en de achteruitgang van de systemen die ons in leven houden. Intussen was ook een jong meisje elders dapper genoeg om het wegkijken te doorprikken en ieder met de neus op de realiteit te drukken dat alle leven op aarde in gevaar is en dat alleen massale mobilisatie onze misleide politici in actie kan doen schieten.

De protestmarsen kwamen dit keer in de media. Even toch. Want toen meer dan een miljoen scholieren drie weken geleden de straat op gingen, pakte de BBC uit met een verhaal over het gevaar van hondenleibanden. En toen Brits minister van financiën Hammond geen 1 biljoen pond wilde spenderen aan klimaatmaatregelen, knikten de meeste commentatoren begrijpend. De media en mensen in machtsposities gaan er nog steeds van uit dat ontkennen de realiteit verandert. Maar als daardoor het worst case scenario werkelijkheid zou worden, dan halen ook hun kinderen de 50 niet.

We zijn er dus nog niet. Maar er beweegt wat. De Penguingroep wil alvast mee de boodschap van de wetenschappers overbrengen en versnelt zelfs de publicatie een eerste boek van de Extinction Rebellion activisten This Is Not a Drill. Het Penguin-logo op de cover is horizontaal en dood. Een duidelijke waarschuwing!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .