mission 1,5°

Mission 1.5°C

Zin in een climate game? Heeft een climate game zin ?

Op 13 februari lanceerde de UN een game om de kloof tussen burgers en politici over klimaatactie te overbruggen. UNDP (UN Development Programme) ontwikkelde het spel samen met experten in de game wereld, klimaatwetenschappers en enquêteurs.

De Mission 1.5 campagne is opgebouwd als een internet en mobiel video game. Het informeert de deelnemers over klimaatpolitiek en laat hen toe te stemmen voor mogelijke oplossingen.

De resultaten van die stemmingen worden verzameld en aan de verschillende regeringsleiders per land voorgelegd. Zo hoopt men de lat hoger te leggen voor de COP26 Glasgow conferentie die in november dit jaar doorgaat.

De slimmeriken zullen al door hebben dat Mission 1.5 gekozen is omdat het de ambitie is om de globale temperatuurstijging tot 1,5°Celsius te beperken, zoals overeengekomen werd door de wereldleiders tijdens COP21 Parijs in 2015.

De doelstelling met de game is om 20 miljoen mensen bereiken die hun stem uitbrengen en feedback geven. In 2015 ter gelegenheid van COP21 bereikte een gelijkaardige enquête 10.000 mensen in 76 landen. Er is dus werk aan de winkel.

Hoe spelen : surf naar https://mission1point5.org/ Kies ‘België’ als je land, uiteraard als je Belg bent. Klik op ‘play en vote’.

Je Krijgt dan een aantal vragen per domein (landbouw, energie…) met multiple choice antwoorden. Geen zin om te spelen? Je kan ook rechts klikken op ‘Vote’, dat spaart je de speltijd uit. Momenteel staat de teller op meer dan 1,2 miljoen deelnemers.

Heel eenvoudig, misschien wat té eenvoudig naar onze zin… De antwoorden liggen nogal voor de hand. Eigenlijk een grafisch mooi gekaderde enquête, zonder al te veel spelelementen. Niet echt boeiend dus.

Maar misschien moet je het spelletje toch ‘spelen’. Want als de UN de resultaten ervan echt gaat voorleggen aan ook onze regering(en), dan is het goed dat veel mensen via deze weg hun gedacht nog een laten weten. Dus ik zou zeggen : doen, maar verwacht er niet te veel van!

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .