Myriam Dumortier DSC06630_169

Myriam Dumortier

Prof. dr. ir. Myriam Dumortier is bio-ingenieur en doctor in de bio-ingenieurs­weten­schappen. Ze is Senior Researcher bij INBO (het Instituut Natuur- en Bos­onderzoek) en gast­professor bos- en natuur­beleid aan de Universiteit Gent. En ze is nu ook Ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.

Myriam Dumortier schrijft graag opinies en artikels in Oikos, Mo*, Knack en de landelijke geschreven pers. Haar toegankelijke, aansprekende stukken betreffen vooral de biodiversiteitscrisis, maar dat kan breed gaan, zoals over de herinrichting van onze Vlaamse tuinen, of over de dringende nood aan meer natuur, of nog, deze week, over het verband tussen biodiversiteit en zoönoses (dat zijn ziektes die van dieren op mensen overspringen, zoals Covid-19).

Dit is haar motivatie:

Op de vraag of ik ambassadeur wilde worden van Grootouders voor het Klimaat moest ik geen seconde twijfelen, natuurlijk! Tijdens de klimaatbetogingen voelde ik de vibes van deze beweging al, elke keer opnieuw talrijk en vol overgave aanwezig, over partijgrenzen heen, samen achter de klimaatjongeren, dit is wat we nodig hebben!

Sinds mijn jeugdjaren bij de JNM ben ik met biodiversiteit bezig, zowel in mijn vrije tijd als professioneel. Ik weet heel goed dat het slecht gaat met de biodiversiteit, de zesde uitstervingsgolf is volop bezig. Terwijl de vorige uitstervingsgolven het gevolg waren van meteorieten en vulkanen, is nu één enkele soort de oorzaak: de mens. We zijn ons eigen voortbestaan aan het ondermijnen.

En toch zal ik nooit hoop verliezen. We hebben inzicht in wat er aan de hand is, en we weten wat we moeten doen. Alleen botsen we op onverschilligheid en tegenwerking. Maar waar kunnen we elkaar beter vinden dan in onze bezorgdheid voor de toekomst van onze kleinkinderen? Wie kan dat nu koud laten? Het is mijn hoop dat Grootouders voor het Klimaat verder uitgroeit, over steden en dorpen, over culturen heen, vol solidariteit. Ik zal er graag mijn steentje toe bijdragen.

Welkom, Myriam Dumortier!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .