c4c_169

Na Youth4Climate nu ook CEO’s 4 Climate

Wie blijft beweren dat Corona het thema klimaat naar de achtergrond duwt is eraan voor de moeite. Op 15 september 2020 vond immers de kick-off plaats van “CEO’s 4 Climate”. De Vlaamse ondernemerswereld eensgezind rond de tafel : klimaat is niet alleen een uitdaging, maar een opportuniteit. Of om het met de woorden van initiatiefnemer Roland Maes te zeggen : “de sense of urgency bij ondernemers is ontzettend toegenomen. We moeten het klimaatprobleem oplossen”.

De “kick-off” werd een talkshow die live-stream gevolgd kon worden met rond de tafel vice-premier Alexander Decroo, Hans Maertens van VOKA, Danny Van Assche van UNIZO en klimaatexpert Pieter Boussemaere.

“Onze groenten lijden onder de klimaatopwarming”

Astronaut Frank De Winne trok de kick-off van CEO’s 4 Climate op gang. “Als we de aarde, onze thuis in stand willen houden moeten we met z’n allen NU ingrijpen”, zo stak hij van wal. “Ik steun CEO’s 4 Climate. Als astronauten en ondernemers iets gemeen hebben is het doorzettingsvermogen en de wil om te slagen”. Ook in een voorfilmpje : Nele Cattoor van VEGEBE, de federatie van de Belgische groenteverwerking en groothandel in industriegroenten. De Winne bekijkt onze planeet vanuit de ruimte, Cattoor vanop de grond. “Onze groenten lijden onder de klimaatverandering, vooral droogte speelt parten. Verbrande spinaziebladeren, aardappelen die in de grond a.h.w. voorgekookt worden, insekten die we niet kunnen bestrijden”, zegt Nele Cattoor.

Vice-premier en ondernemers vastberaden : klimaatprobleem moet opgelost worden

Veel klimaat-enthousiasme en dito voornemens rond de tafel daarna. Vice-premier Decroo : “We moeten in België ons wagonnetje aankoppelen aan de Green Deal van Europa, met voorbeelden aantonen dat klimaatinvesteringen ook economisch goed werken.” Unizo-baas Danny Van Assche : “De nieuwe federale regering en regionale regeringen moeten even ambitieus zijn als Europa. Maar ondernemers hebben voor een lange termijnplanning wel een duidelijk kader nodig”. VOKA-baas Hans Maertens :  “bedrijven zijn in vierde versnelling bezig met duurzaamheid. We moeten die goede voorbeelden naar boven brengen, voorbeeldfuncties creëren. Duurzaamheid kan een exportproduct voor Europa worden.”

Elektrificatie is de sleutel

Klimaatexpert Pieter Boussemaere bekijkt het heel rationeel.” De klimaatverandering bestrijden we in een aantal sectoren : gebouwen, transport, energie, industrie en landbouw. Daar moet het gebeuren. In eerste instantie via elektrificatie, we moeten zo snel mogelijk af geraken van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas “.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .