IMG_4520 OO

Neen tegen ethaankraker Ineos

Van onze verslaggever: Wilfried Defillet

Vandaag stonden we met een honderdtal actievoerders, waaronder een kwart grootouders voor het klimaat, voor het kabinet van Vlaams minister voor omgeving, Zuhal Demir. We vroegen, neen, we eisten om de vergunning voor ‘Project One’ van Ineos in de Antwerpse haven terug te trekken. Voor wie niet helemaal mee is, even deze korte situering.

Ineos heeft al enkele jaren plannen om in de Antwerpse haven eerst twee, nadien nog één reusachtige fabriek te bouwen: een kraker die ethaan kraakt tot ethyleen voor de plasticindustrie. Project One is de naam van deze nieuwe petrochemische installatie, die volgens Ineos met de allerbeste technologie op het vlak van milieu en klimaat zal pronken. Het chemiebedrijf kreeg inmiddels een omgevingsvergunning van de provincie Antwerpen. Weliswaar met de voorwaarde dat de site tien jaar na de gebruiksinname klimaatneutraal moet zijn. Wie echter door het groene promoplaatje van de onderneming kijkt, ziet de achterkant van de medaille.

Nele Coen van actiegroep ‘Ineos Will Fall’ vatte het op de stoep voor het kabinet van de minister samen: “De nieuwe fabriek zal tonnen plastic pellets maken wat gaat leiden naar nog veel meer plasticvervuiling. De fabriek zal ook 454.000 ton CO2, 167 ton stikstofoxide en 18 ton ammoniak per jaar uitstoten. Tenslotte zal de fabriek draaien op het zwaar vervuilende schaliegas, dat uit de VS wordt aangevoerd. En dit terwijl de Antwerpse haven pretendeert om over enkele jaren klimaatneutraal te worden.”

Enkele vertegenwoordigers van Ineos Will Fall werden voor een kort gesprekje door ministerieel woordvoerder Andy Pieters ontvangen. Annick Van Isterbecq bracht achteraf verslag uit: “De bezwaarschriften worden nu door de gewestelijke omgevingscommissie onderzocht. Die geeft dan advies aan de minister. Maar de woordvoerder voegde er aan toe dat zij dat advies niet hoeft te volgen.” Er klonk wat gemompel bij de grootouders die door de jaren gepokt en gemazeld zijn: “Uiteraard, de bakens worden immers uitgezet op het schoonverdiep in Antwerpen.”

Wat Annick zeker bijbleef van dit gesprek was de verklaring van de woordvoerder dat bij overleg van minister Demir met de energiesector over de transitie, 2040 wordt vooropgesteld als realistisch en haalbaar voor het concreet uitrollen van CCS (carbon capture and storage) en dat hij zelfs beaamde dat de voorwaarde van de Antwerpse deputatie dat de ethaankraker van Ineos klimaatneutraal moet zijn tegen 2030 – waarvoor men onder andere verwijst naar deze CCS-technologie – dus inderdaad weinig realistisch is.

De Grootouders waarschuwen dat hiermee een smak bijkomende en langdurige CO2-uitstoot willens en wetens wordt goedgekeurd. De klimaatschade door methaanuitstoot bij het winnen van schaliegas is dan niet eens meegerekend.


Bekijk het filmpje van de actie.

Lees het verslag van de actie in Het Laatste Nieuws

Lees en bekijk meer foto’s in DeWereldMorgen

Lees over de relatie met de PFAS-problematiek


Lees hieronder ook de Persmededeling van Ineos Will Fall dd 28/01/2022

Actie bij kabinet Demir: zeg ‘nee’ tegen fossiele plasticfabriek van Ineos

Tientallen burgers en activisten van de campagne Ineos Will Fall zullen vrijdag 28 januari verzamelen voor het kabinet van Zuhal Demir om hun bezorgdheid te uiten over het nieuwe project van chemiereus INEOS in de Antwerpse haven. Ook verschillende NGO’s, waaronder Greenpeace en Climaxi, zijn van de partij. De actievoerders hebben één eis aan de minister: schrap de vergunning voor de ethaankraker van Ineos Project One.


De nieuwe plannen van chemiebedrijf INEOS gaan over een ethaankraker die ethyleen zal produceren, een belangrijke grondstof voor plastic. Oorspronkelijk plande INEOS in de Antwerpse Haven ook de bouw van een PDH-unit voor de productie van propyleen, maar die plannen werden geschrapt. Ook de bouw van de ethaankraker kan op heel wat verzet rekenen. Toch kreeg het project op 16 december 2021 een goedkeuring van de Antwerpse deputatie. Slecht nieuws, volgens de actievoerders aan het kabinet van Demir: “Dit project zou ons voor tientallen jaren vastketenen aan het gebruik van klimaatschadelijk schaliegas en de productie van wegwerp plastic. Deze toelating is onverantwoord en brengt onze klimaat- en milieudoelen in gevaar”, zegt Arno Kempynck van Ineos Will Fall.


Verschillende klimaat- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, tekenden al beroep aan en zijn ook aanwezig op de manifestatie. “In 2022 nog een vergunning verlenen aan een fossiele plasticfabriek is totale waanzin. Het PFOS-schandaal bewijst dat onze overheid doordachte keuzes moet maken over investeringen. 3M stopte al 20 jaar geleden met de productie van PFOS maar we zitten nog met hun vergif opgescheept. Dit kunnen we niet opnieuw laten gebeuren met het plastic en de CO2-uitstoot van Ineos”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. Een nieuw decreet dat minister Demir vorig jaar uitvaardigde, maakt het zo goed als onmogelijk voor burgers om in beroep te gaan tegen omgevingsvergunningen. “We staan met onze rug tegen de muur door het nieuwe decreet dat burgers monddood heeft gemaakt.

Deze actie is voor ons de enige manier om onze verontwaardiging te delen.”, zegt Arno Kempynck van Ineos Will Fall. “De 617 bezwaarschriften van burgers werden bovendien ook straal genegeerd door de Deputatie. Nochtans waren er zeer sterk onderbouwde bezwaren bij die heel zorgwekkende gegevens over klimaateffecten en vervuiling naar voor schuiven.” “De door Ineos en de provinciale deputatie vooropgestelde CO2-reductie via carbon-capture & storage (CCS) is technisch niet haalbaar.

Er is geen ruimte voor in België en het uitbouwen van de nodige infrastructuur in het buitenland en/of de Noordzee is zeer duur en zal jaren vergen[1]”, voegt Annick Vanisterbecq van Ineos Will Fall toe. “Ook de zogenaamd klimaatvriendelijke waterstof die volgens Ineos zal geproduceerd worden in de nieuwe ethaankraker komt in werkelijkheid gewoon als procesreststof uit de verbranding van fossiel gas. Rekenen op dure en onbewezen technieken riskeert te leiden tot een lege spookfabriek in de Haven van Antwerpen en geen extra jobs.”


De organisaties verwachten van minister Demir dat ze de vele bezwaren van burgers en
milieugroepen ernstig neemt en de vergunning voor Project One weigert wanneer die binnenkort op
haar bureau belandt.


Noten
[1] De gasvelden die Ineos onlangs opkocht in Denemarken zouden volgens de CEO van Ineos Energy (ex-financieel directeur van BP) in Inch Magazine eerst nog minimum 20 jaar verder geëxploiteerd worden vooraleer ze te gebruiken voor de opslag van CO2.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .