nwj2021_169

1 januari 2021 (omgekeerde nieuwjaarsbrief)

Grootouders voor het Klimaat vroeg haar ambassadeur Linda van Mieghem een nieuwjaarsbrief te schrijven, waarin grootouders hun wensen aanbieden aan hun kleinkinderen. Zulke omkering vinden we in tijden van klimaatcrisis wel passen. Daarom maken we er een jaarlijkse traditie van. Voor deze tweede editie leest Linda van Mieghem in een video haar brief zelf voor aan Emeline:

(Vorig jaar was het Marc De Bel die de jaarlijkse omgekeerde nieuwjaarsbrief voor 2020 las)

Mocht je zin hebben om hun voorbeeld te volgen, dan vind je vast inspiratie in de tekst van Linda van Mieghem. Je mag het ons altijd laten weten, of je filmpje bezorgen (b.v. via onze facebookpagina of via mail).

Lieve kleinkinderen,

De dingen eens op hun kop zetten, lijkt me een goeie zaak. Daarom deze nieuwjaarsbrief van grootouders voor hun kleinkinderen. Bij het afscheid nemen van het oude jaar horen in elk geval cadeautjes.

Stel je even een enorm pak voor, zo een dat bijna niet door de deur naar binnen raakt. Maak het open en dan zie je dat het gevuld is met wensen voor het kakelverse 2021.

Wensen mogen grenzeloos dromen, en dromen zorgen soms voor grote veranderingen.

In deze rotvervelende coronatijden komt natuurlijk eerst de wens om weer dicht bij elkaar te zijn. Niet op een schermpje waarop je soms half uit het beeld valt of een te dikke neus hebt, maar écht met zoenen en knuffels. Met samen pannenkoeken bakken of gezellig onder een dekentje naar een film kijken.

Verder op het lijstje:

Een aarde die niet kreunt onder hittegolven, overstromingen of bosbranden. Steden die niet stinken. Oceanen waarin dieren niet ziek worden van ons plastic afval. Een Noordpool die niet verder afsmelt, zodat ijsberen rustig op robben kunnen jagen. Oerwouden die niet kapot gaan door houtkap en waar mijnbouw en olieboringen gestopt worden, zodat dieren niet uitsterven en de oorspronkelijke bewoners niet verjaagd worden van het stukje aarde waar ze al eeuwen leven met respect voor de natuur.

En wensen voor dichter bij huis?

De gave om van kleine dingen te genieten. Waarom zouden de altijd wisselende wolken aan onze hemel minder mooi zijn dan de stranden van Tahiti?

Gastvrijheid voor bevers, lynxen en wolven, maar ook voor spinnen, slakken, oorwormen, pissebedden en al dat kruipend, vliegend en springend kleine grut. Want als je vlinders wilt, moet je zorg dragen voor de rupsen.

Ook wensen we politici die onze bossen bewaren en zorgen voor extra groen – overal – waar mensen kunnen wandelen en kinderen kunnen spelen. Ademen!

Niemand die nog blikjes en sigarettenpeuken op de grond of in het water gooit, want smerige beken en vuile straten maken mensen chagrijnig. En chagrijn kunnen we missen als kiespijn.

Een wereld waarin niemand wordt achtergelaten en waar anders zijn, prima is.

Tja, zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan, maar er zitten ook blanco wensen in deze denkbeeldige doos. Die kunnen jullie zelf invullen. Wensen die wij vergeten zijn op ons lijstje of misschien geheime wensen waar grootouders toch niks van zouden snappen. Doe maar.

Als tenslotte alle wensen weggevlogen zijn, vind je onderaan als laatste cadeau een rechthoekig pakje. Haal de rode strik eraf en vouw het gouden inpakpapier voorzichtig open. Dan ontdek je een doos met potloden … om buiten de lijntjes te kleuren. Want buiten de lijnen vind je meer dan eens de mooiste kleuren, daar fladderen ook fantasie en creativiteit. Die gaan we broodnodig hebben om samen een groenere, betere en vriendelijkere wereld te maken waar er voor iedereen een plaats is.

Met een enorme knuffel en een klappende zoen vanop veilige afstand,

Oma en opa
Moeke en vake
Mams en paps
Mammie en pappie
Bomma en bompa …

1 januari 2021

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .