Kathy Lindekens leest namens Grootouders voor het Klimaat de omgekeerde nieuwjaarsbrief 2023

1 januari 2023: (omgekeerde) nieuwjaarsbrief, met Kathy Lindekens

Ook op 1 januari 2023 schrijft een ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat een omgekeerde nieuwjaarsbrief. Kathy Lindekens biedt namens de Grootouders aan de jongeren haar goede voornemens aan voor 2023.

Klik op het driehoekje om de weergave te starten. Als u graag ondertitels ziet: klik cc; klik op de vier pijltjes om op het hele scherm weer te geven. De volledige tekst staat onder het filmpje.


Voor wie graag meeleest:

Liefste jongeren van ons landje,

Deze mooi verpakte nieuwjaarsbrief kreeg ik bijna 20 jaar geleden van mijn zoon, de laatste die hij nog schreef.

Vandaag is het mijn beurt om mijn nieuw­jaars­brief voor jullie te lezen, net als Robin die toen schreef: “Nu sta ik hier weer voor jullie klaar in mijn beste kleren en met gekamd haar”.

Ik ben een van de ambassadeurs van de Grootouders voor het Klimaat. Zelf nog geen oma, al heb ik er wel de leeftijd voor. Maar ik heb als jongeren­adviseur van de VRT vele jaren gewerkt met jongeren en wil me dan ook mee blijven inzetten voor jullie toekomst.

De generatie van mijn ouders heeft een wereld­oorlog meegemaakt en gestreden voor stemrecht en sociale zekerheid. Mijn generatie was die van blijheid en ver­won­dering, alles kon toen en er werden grenzen ver­legd op zowat elk gebied: seks, drugs en rock ’n roll. Maar wij zijn ook de generatie van mei ’68, toen we als jongeren op straat kwamen voor een nieuwe samen­leving gebouwd op vrij­heid, emanci­patie en solidariteit.

Jongeren zijn vaak de motor geweest van verandering. Dat bewijzen jullie vandaag ook weer. Wat sta ik in bewon­dering voor de manier waarop jullie je inzetten voor de leef­baar­heid van onze planeet en hoe jullie de wereld­leiders bij de les houden.

Hoe jullie iedereen bij de les houden en doen nadenken over al die gewoontes die in ons leven zijn geslopen: we hebben te veel, we ver­bruiken te veel, we bewegen te weinig, we doen maar op en zien niet om.

Al die vrij­heid en die groei hebben er dus decennia­lang voor gezorgd dat de aarde onder onze manier van leven begon te kreunen.

Mijn generatie­genoot en muzikale held van vroeger, Boudewijn de Groot, zingt van­daag: “De aarde is een beetje dom, ze kan alleen maar draaien. De aarde is te lief”.

Ik denk dat de aarde juist heel slim is, want ze zorgt ervoor dat de cirkel van het leven blijft door­gaan. Maar we moeten ze inderdaad wel helpen in plaats van ons mateloos uit te leven zonder respect voor het milieu. Want, zoals hij zingt, “als het haar te veel wordt begint ze woest te koken / en zal ze ons bestoken met cholera en pest / met nood­weer en met rampen / met gif en zwaveldampen. / Met bevingen en branden / zal zij de mens­heid kwellen / en onze doden tellen / is alles wat ons rest.”

Aangestoken door Greta Thunberg zijn jullie op straat gekomen, maar jullie hebben ook coalities gesloten met weten­schappers die al vele jaren onderzoek doen, gegevens verzamelen en de wereld waar­schuwen voor wat op ons af komt. Dit is dus geen clash van de gene­raties, maar een mooie samen­werking om onze wereld te redden en onze toekomst – jullie toekomst – te verzekeren.

We beginnen aan het jaar 2023.

In mijn nieuw­jaars­brief beloof ik dat ik mijn best zal doen. Ik zal wat vaker te voet of met de fiets gaan en nog meer dan voorheen zorg dragen voor de bomen en de bloemen, de bijen en de vogeltjes in mijn tuin. Weinig vlees eten en groente kweken. Mijn voet­afdruk verkleinen en andere mensen motiveren.

En de Grootouders blijven de politici die belangrijke beslissingen nemen – of niet nemen – achter hun veren zitten. Dat is beloofd.

Want alleen als we allemaal nog beter ons best doen komen we er allemaal samen uit.

Ik wens jullie een heel mooi jaar vol liefde en verwon­dering, vol samen­werking en plezier.

Kathy Lindekens is bekend voor haar engagement voor jongeren. Meer over haar en haar motivering als ambassadeur van de Grootouders leest u op haar ambassadeurspagina.

Op 1 januari 2020 schreef jeugdschrijver Marc De Bel met zijn “liefste kleinkoters” de eerste omgekeerde nieuwjaarsbrief. Daarna was het de beurt aan jeugdauteur en ambassadeur Linda Van Mieghem om “de dingen eens op hun kop te zetten” met de nieuwjaarsbrief 2021. De wensen voor 2022 werden geformuleerd door Warre Borgmans.


© tekst, illustratie en video: overname toegestaan volgens: CC BY-ND 4.0 (d.w.z. ongewijzigd en bronvermelding Grootouders voor het Klimaat)

3 Antwoorden

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .