global-strike-for-future-BXL

No jobs on a dead planet

“There are no jobs on a dead planet!”

Daarom roept secretaris-generaal Sharan Burrow van de internationale vakbondsconfederatie ITUC alle arbeid(st)ers en hun gemeenschappen op om n.a.v. de UN Klimaattop van 23 september in New York mee te doen met de Wereldwijde Klimaatactieweek.

Bekijk de video met haar oproep via

de ITUC-website

twitter https://mobile.twitter.com/ituc/status/1171726618139738112

Overal ter wereld bereiden vakbonden momenteel acties voor samen met de klimaatjongeren en andere klimaatbewegingen. Thema’s zijn #Rechtvaardige transitie en #Klimaatambitie.

Wat wil de Internationale Vakbondsconfederatie?

De wereldwijde actieweek komt op een cruciaal moment, waarin veel publieke aandacht gaat naar de concrete engagementen van de deelnemende landen. Bedoeling is om de wereldwijde klimaatambities op te krikken door de NDCs (Nationale klimaatdoelstellingen en -plannen) van de diverse regeringen op te krikken. Vakbonden moeten daarbij mee aan tafel zitten. Zij weten immers dat de enige manier om tot een geslaagde wereldwijde transitie te komen erin bestaat om mee aan tafel te zitten en de lokale, sectorale en nationale plannen mee uit te schrijven. Vakbonden willen samen met beleidsplanners komen tot voorstellen voor een rechtvaardige transitie. Ze vragen alle regeringen die aan de UN Top meedoen om zich aan te sluiten bij de commitments on Just Transition van de Spaanse en de Peruviaanse regering, het ILO (International Labour Organization) en de ITUC.

In juni startten arbeiders en vakbonden overal ter wereld trouwens al met Climate-Proof Our Work om rechtvaardige transitiemaatregelen op de werkplaats te promoten.

Bij ons roept het ABVV haar leden op om op 20 september mee te staken en te betogen.

In de VS sluiten verscheidene bedrijven na overleg met de vakbonden om hun werknemers de kans te geven om deel te nemen. Zo bijvoorbeeld Patagonia, Lush Cosmetics, Ben & Jerry’s. Ook verscheidene schoolbesturen en zelfs kleinere banken doen mee.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .