kat-yukawa-K0E6E0a0R3A-unsplash

Nog 2 dagen om fossielvrije bank van de grond te krijgen

De tijd dringt voor NewB. NewB zette de eindspurt in om een nieuwe coöperatieve bank op te richten in België. Die wil ethisch en duurzaam investeren helemaal bovenaan de agenda zetten. Zo investeert NewB helemaal niet in fossiele brandstoffen, maar wel in hernieuwbare energie en woningrenovatie voor energie-efficiëntie. Maar voor deze fossielvrije bank het licht kan zien, moet NewB eerst voldoende geld ophalen. De deadline om te investeren is al op 27 november. Er is dus haast bij! Klik hier voor meer info en om mee te doen. Partners kunnen ieder apart aandeelhouder worden!

Waarom een coöperatieve bank? – Dat zou een grote meerwaarde zijn voor het Belgische bankenlandschap. Een coöperatieve bank kan immers op langere termijn denken en maatschappelijke bekommernissen als duurzaam investeren vorm geven i.p.v. zich door de korte termijn te laten leiden. Van de 90 banken die in België aanwezig zijn, is er maar één een echte coöperatie. In Duitsland zijn er 900 coöperatieve banken en in Spanje meer dan 60. Ook Frankrijk, Nederland, Italië, Zweden en Oostenrijk hebben eigen ethische, coöperatieve banken. Waarom België dan niet?

Waarom een ethische en fossielvrije bank? – De meeste grootbanken hebben intussen de mond vol van mooie groene en ethische intenties. Intussen komt de  sector vooral in het nieuws door witwaspraktijken en onverantwoorde of ronduit schadelijke investeringen. Zo waren Belgische grootbanken betrokken zijn bij het financieren van de  onmenselijke detentiecentra voor migranten in de VS en de ontbossing in het Amazonewoud. Beleggingsfondsen zetten nog steeds in op fossiele sectoren i.p.v. in de energietransitie. Dat moet anders.


Foto: kat-yukawa-K0E6E0a0R3A-unsplash

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .