Woensdag 19 mei behandelt het Vlaams parlement een ontwerp van decreet dat de inspraak- en beroepsmogelijkheden van de burger bij omgevingsvergunningen sterk zal beperken.
Daarover heerst bij milieu- en natuurverenigingen, juristen, academici en burgers grote ongerustheid. Grootouders voor het Klimaat (GvhK) deelt die bezorgdheid. Dat blijkt nu ook uit de eigen open brief die 65 GvhK-ambassadeurs aan de Vlaamse parlementsleden hebben gestuurd. U zult onder hen veel namen herkennen: academici, wetenschappers, oud-politici, acteurs, auteurs en mensen uit het middenveld.
De brief wijst op de tegenstelling tussen de aangekondigde klimaatambities en sommige bepalingen in dit decreet. Terwijl we door de overheid – of het nu over covid gaat of over klimaat – steeds meer gewezen worden op het algemeen belang, worden we door dit decreet opnieuw beperkt tot het persoonlijke belang. Als Grootouders ijveren wij voor een draagvlak om de leefbaarheid van mens en omgeving te beschermen, en voor vertrouwen tussen overheid en alerte burgers. Dat hoeft de efficiëntie van vergunningsprocedures zeker niet in de weg te staan.
- U kunt de open brief van Grootouders voor het Klimaat hier lezen.
Zoals gezegd staan de Grootouders niet alleen, zoals blijkt uit dit overzicht:
- Onder de petitie van Greenpeace staan er al bijna 20 000 handtekeningen (ook die van u ?)
- Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Wereldnatuurfonds, ClientEarth, stRaten-generaal, BOS+, Limburgse Milieukoepel, Milieufront Omer Wattez, Aktiegroep Leefmilieu Rupelstreek en Grootouders voor het Klimaat stuurden eind april al een Open Brief naar de parlementsleden
- Ons bericht van 27 april hierover: Enkel persoonlijk belang telt nog als je voor milieu en natuur wil opkomen
- De oproep van Natuurpunt
- Het persbericht van Bond Beter Leefmilieu
- Hendrik Schoukens schreef over het probleem een artikel in Knack en op onze site: Vlaanderen lijkt zijn burgers niet langer te vertrouwen
Reactie toevoegen