Vlag-Europese-unie-1024x683

Omnibus: deregulering ten koste van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu

De publicatie van het Omnibus-wetsvoorstel door de Europese Commissie, dat belangrijke wetten rond duurzaamheid in het bedrijfsleven herziet, stuurt een duidelijk signaal: in plaats van de beloofde ‘vereenvoudiging’ kiest voorzitter Ursula von der Leyen voor deregulering, ten koste van de bescherming van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. De Raad en het Parlement moeten dit schadelijke voorstel stoppen: het ondermijnt niet alleen de doelstellingen van deze wetten en het EU-engagement op vlak van een rechtvaardige transitie en mensenrechten, maar ook de geloofwaardigheid van de EU als betrouwbare wetgever.

Het Omnibus-voorstel heeft invloed op cruciale wetgeving van de Green Deal, waaronder de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), die werd onderhandeld onder het Belgische voorzitterschap, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Taxonomieverordening. Deze wetten verplichten bedrijven tot verantwoorde bedrijfspraktijken, en regelen de verantwoordelijkheid van ondernemingen die mensenrechten en arbeidsrechten schenden of het milieu schaden. Ze bevorderen ook transparantie in duurzaamheidsrapportage en helpen duurzame investeringen te sturen. Dit alles is essentieel om het doel van de Green Deal te bereiken: klimaatneutraliteit tegen 2050.

Lees hier de verklaring die GvhK heeft ondertekend samen met een hele reeks middenveld organisaties: BECoalition-Joint-statement

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .