ManifLützerathGvK

Ook Vlaamse Grootouders op grote betoging in Lützerath

Nat, winderig en hartverwarmend
Zo vatten wij onze deelname aan de grote demonstratie tegen de bruinkoolontginning op 14 jan. 2023 in en om Lützerath samen.
Overweldigend ook, zoveel mensen die uit alle richtingen naar het terrein tegenover het bedreigde Lützerath stapten. Vastberaden, strijdvaardig, ongerust, zich beschermend tegen regen en wind, strompelend door de modder, maar ook hoopvol.

Heel veel jonge mensen, ook gezinnen met (kleine) modderige kinderen en grootouders, waaronder wij met ons 4, Erik, Ria, Ludo en Liesbeth, met de vlaggen en hesjes van de Grootouders voor het Klimaat.

Na ons bezoek vorige week aan Lützerath met een 50-tal Grootouders voor het Klimaat, waren wij danig onder de indruk. Je kan foto’s kijken zo veel je wil, maar je voelt pas de omvang van de giga impact van de afgravingen en de giga inzet van de activisten, als je ze live ziet en beleeft. We waren er niet goed van. De hele week volgden we via allerlei media de ongelijke strijd tussen de activisten die zich met slimme maar bescheiden middelen verzetten tegen een overmachtige politie die met o.m. hoogtewerkers van RWE (de ontginners) de activisten uit hun boomhutten plukten. Ze waren nochtans goed voorbereid. We waren er het hart van in. Er vloeiden zelfs traantjes.
Vrijdag beslisten we dat traantjes niet helpen. We zouden de activisten ondersteunen door deel te nemen aan de geplande grote demonstratie zaterdag. De auto was snel gevuld. Met 4 trokken we naar de omgeving van Lützerath. Onderweg leerden we dat we in Keyenberger moesten zijn. Aan de file van auto’s en bussen in de buurt zagen we meteen dat we niet alleen waren, een grote opkomst was verzekerd.

Ria, Erik, Ludo wilden absoluut hun solidariteit toen; Liesbet maakt de foto

Je kan foto’s en filmpjes maken zoveel je wil, je voelt pas de energie van zo’n demonstratie als je er bij bent, met je voeten in de modder en je hoofd in de wind. De toespraken, de ernst van de deelnemers, ja dat vooral. Er was muziek en hier en daar werd gedanst, maar we hebben vooral ernst gezien, waarachtige bezorgdheid en strijdvaardigheid. En wat er ook over haar gezegd en geschreven wordt, Greta live horen is fantastisch!

(Ook Greta Thunberg, Zweden en Luisa Neubauer, Duitsland steunden de acievoerders


En ja, er waren in de rand wat relletjes. Die vallen in het niets bij de geweldloze aanwezigheid van de meerderheid en de gretigheid van de in overtal aanwezige politie die dan meer mediageniek blijkt dan onze aanwezigheid. We waren er met 35.004 deelnemers.
Zo blij dat we er bij waren.

Het Belang van Limburg citeerde zowel Liesbet als John Gielen de intiatiefnemer van onze hele solidariteitsactie. “Het was heftig. Door de weersomstandigheden, de omgewoelde aarde en de zaak waar het allemaal om draait, natuurlijk”, vertelt Liesbet Croughs (70) uit Alken. “De gevechten ontstonden toen een redelijk kleine groep van demonstranten probeerde om het politiecordon te doorbreken en zich bij de bezetters van het dorp te voegen.”
Hoewel ze zich ver van geweld hielden, kan de weerstand van de bezetters bij de Grootouders wel op respect rekenen. “We hebben die jongens en meisjes vorige week bezocht”, zegt John Gielen (68) uit Maasmechelen. “We hebben bij de afgrond van die mijn gestaan. Die jongeren hebben ons toen getoond hoe ze overleefden, in hun hutten en een tunnel. Het is afschuwelijk. Het zijn dappere mensen die daar onze toekomst, de hunne en die van onze kleinkinderen willen verdedigen. ”

de Grootouders voor het Klimaat voelen zich betrokken én geïnspireerd door de moed van de activisten

Erik, Ria, Ludo, Liesbeth

Vrijdag 13 januari hebben de Grootouders voor het Klimaat een blitzpetitie gestart bestemd voor de Duitse ambassade in Brussel. Met deze eisen:
– Leg de bruinkoolcentrales onmiddellijk stil,
– Laat de dappere jongeren die in Lützerath onze toekomst veilig willen stellen met rust.
We kregen daarvoor de steun van Youth for Climate.
Een kleine delegatie van Youth for Climate en van de Grootouders is zaterdagavond 14 januari nog 615 petities gaan afgeven. In de vooravond van zondag waren er al meer dan 800…

Petitie nog niet getekend? Het kan nog altijd: klik hier. We bezorgen die aan de ambassadeur.

Foto’s Grootouders voor het Klimaat

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .