DSC9298

Open ruimte behouden moet betaalbaar zijn

Tegen 2040 mag er geen bijkomende open ruimte ingenomen worden in Vlaanderen. Dat is althans de doelstelling van de Bouwshift, vorige legislatuur de Betonstop genaamd. In de vorige legislatuur zei minister-president Geert Bourgeois trouwens regelmatig dat Vlaanderen de klimaatdoelstellingen niet kon behalen als de open ruimte niet beschermd wordt.

Geert Bourgeois : klimaatdoeltellingen behalen en open ruimte beschermen : twee kanten van één medaille. Afbeelding Photo Newx

Die Bouwshift en meer bepaald het instrumentendecreet dat de Bouwshift moet mogelijk maken, lag afgelopen week in het Vlaams Parlement fel onder vuur.

In een reeks hoorzittingen stootte het ontwerpdecreet op een spervuur van kritiek. Volgens de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) maken de nieuwe regels de Bouwshift te complex en vooral : onbetaalbaar. Zeker de nieuwe regeling voor planschade, waarbij eigenaars – die een onbebouwde bouwgrond hebben die bijv. open ruimte wordt – financieel vergoed worden ligt onder vuur. Vandaag krijgen die eigenaars 80 % van de geindexeerde aankoopprijs, in het ontwerpdecreet wordt dat 100 % van de huidige verkoopwaarde. In de hoorzittingen zegden vele experts dat dat onbetaalbaar is.

Een parlementslid van de meerderheid verwoordde het zo in De Standaard van 22 en 23 februari 2020 : “het kan niet dat sommigen de jackpot winnen waar alle belastingbetalers voor moeten opdraaien”.

Na de krokusvakantie bekijken meerderheidsleden in het Vlaams Parlement hoe ze het ontwerpdecreet kunnen wijzigen.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .