waterverspilling

Over water(verspilling)

In een opmerkelijke “Op Eén”-reportage van Kobe Ilsen over Water op woensdag 19 februari 2020 op TV1 zien we hoe inwoners van een rijk land zonder waterhulpbronnen water verspillen en inwoners van een arm land met veel waterhulpbronnen spaarzaam zijn met datzelfde water. Koeweit en Guyana : wie wijst de weg ?

De Verenigde Nadies hebben een lijst die landen rangschikt op basis van natuurlijke waterbronnen zoals rivieren en meren. Op 1 staat Koeweit, het droogste land met 0 liter water per persoon. Op de laatste plaats staat Guyana, een land vol rivieren en meren, met 310 miljoen liter water per persoon. En toch verbruikt één persoon in Koeweit 500 liter water per dag en Guyana 3 liter per persoon per dag. En wij in België ? Wij gebruiken 114 liter per persoon per dag : wassen, toilet doorspoelen, douchen, kuisen,…zegt Kobe Ilsen in de reportage. Een intro die kan tellen.

Kobe Ilsen troont ons mee naar hoe mensen in deze twee werelden wonen. In Koeweit zien we – temidden van de woestijn en met temperaturen van 50° en meer – een prachtig huis. Het lijkt wel een fata morgana, zegt Ilsen : veel groen, een watertuin, een wintertuin, een sproeisysteem voor de planten, een zwembad en 6 badkamers. We zien er ook een serre – eveneens midden in de woestijn – waar het hele jaar door alle soorten fruit gekweekt worden : bananen, ananas, mango’s noem maar op. Keerzijde van dit paradijs in de woestijn is wel dat het koelingssysteem van de serre 38.000 liter water per dag verbruikt.

Guyana dan, waar er water in overvloed is. Kobe Ilsen laat een familie zien van 15 mensen die in één huis wonen, Geen badkamer, één toilet – of beter : een latrine die resten ophoogt en één keer per jaar leeggespoeld wordt. In een nabijgelegen rivier, waar mensen en kinderen – in de maanden dat het er kurkdroog is – in spelen en zich wassen. In Guyana is het gezondste water het regenwater dat ze tijdens de 200 dagen regen die er zijn verzamelen in een regenwaterton. Ze gaan er daarom heel spaarzaam mee om. Als het regenwater er niet is wordt er water uit de rivier gedronken of niet. Er is veel kindersterfte door uitdroging, zegt een arts aan Kobe Ilsen in de reportage.

Hoe komen ze in Koeweit aan water, zelfs het beste drinkwater in de wereld ? Er zijn een reeks ontziltingsfabrieken langs hun kustlijn.” We maken 2 miljard liter zoetwater per dag”, laat Kobe Ilsen een expert zeggen. Maar als Ilsen verder graaft komt hij te weten dat er dagelijks 350.000 liter olie nodig is voor die waterproductie. Bovendien is het een proces waarbij veel CO2 vrij komt en het zout dat terug in de zee geloosd wordt zorgt voor vervuiling.

Er zijn er die spaarzaam zijn, er zijn er die er op los sproeien. “Het doet me verdriet”, zegt de 68-jarige mater familias in Guyana. Wij worstelen om zuiver water te hebben, ik moet soms ver lopen om drinkbaar water te hebben.”

Of hoe het sociale- en milieuvraagstuk twee kanten zijn van één medaille.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .