Palmen-op-de-Noordpool__369

Palmen op de Noordpool

Tekst van Marc Ter Horst, tekeningen Wendy Panders

Een jeugdboek over de klimaatverandering. Voor kinderen van 10 tot 13 jaar. Om in het post-coronatijdperk samen met je kleinkinderen te lezen. Of misschien nog beter : bestel het online bij een Belgische boekhandel en laat het thuis bij hen afleveren.

De Flaptekst: ‘ Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek gelezen hebt. Het is een boek over schetende koeien en ronkende auto’s. Over ruziënde wetenschappers en verwoestende orkanen. Over palmbomen en mammoeten, ijsbergen en vulkanen, dijken en windmolens…. Over jou en je toekomst.”

In 10 hoofdstukken gaan de auteurs in op de problematiek van de klimaatgeschiedenis, de ijstijden. Hoe het hier 55 miljoen jaar geleden 25 graden was aan de Noordpool waar palmen groeiden. De auteur toont in de hoofdstukken over het klimaatonderzoek op een speelse en behapbare manier voor kinderen aan dat klimaat altijd al veranderde, maar nog nooit zo snel als nu.

De gevolgen van de verandering voor het klimaat, voor ons en de natuur gaat hij niet uit de weg. Ondanks de speelse ondertoon blijft het wel een hele brok ellende en miserie die hij op de jongeren los laat. Gelukkig maken de tekeningen van Wendy Panders het ook wat luchtiger.

De maatregelen tegen de opwarming tegen te houden komen ook aan bod in de laatste hoofdstukken. Technologie en energie van de toekomst spelen een belangrijke rol : wind, zon, biomassa, aardwarmte, water en kernenergie. En ook wat je zelf kan doen als jongere komt aan bod. Het gezeur over klimaatverandering door allerlei klimaatsceptici of -ontkenners zet hij ook goed in perspectief.

Over ons economisch systeem echter geen woord, toch wel een gemis in dit voor de rest puike werk.

Voor kinderen is het met zijn 180 p. wel wat veel qua omvang en inhoud om in één keer te lezen. Laat het in verschillende keren lezen, begeleidt het mee en bespreek het samen. Zo kan je bij vragen nog wat meer uitleg geven.

Maar als je zelf geïnteresseerd bent in een begrijpbare en leuke uitleg over de reeds bezige klimaatopwarming, dan is dit ook voor (groot)ouders geschikt.

In Corona-tijden is het belangrijk te luisteren naar de wetenschappers, maar voor de klimaatopwarming is dat minstens even belangrijk en het ook nog eens consequent.

Haarlem, Gottmer Uitgeversgroep, 2018, 184 p.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .