YFC_0 klimaatpanel

Panel voor Klimaat en Duurzaamheid komt met resultaten

“We vragen jullie met aandrang om ons en de beleidsmakers te laten weten welke wetenschappelijk onderbouwde oplossingen er zijn om de klimaatcrisis een halt toe te roepen”, dat was de vraag van Youth for Climate in januari. Die vraag werd opgepakt door een groep van onafhankelijke experten uit diverse disciplines. Zij verenigden zich in het panel voor klimaat en duurzaamheid en leverden ieder vanuit hun expertise een belangeloze bijdrage aan het rapport dat zopas werd voorgesteld.

Lees de brief van Youth for Climate.

Lees of download het rapport van het klimaatpanel.

‘Om klimaatverandering en de ecosysteemcrisis echt aan te pakken, is systeemverandering noodzakelijk en urgent’, zegt het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid onder leiding van Leo Van Broeck en Jean-Pascal van Ypersele in zijn rapport. Niets doen is geen optie, en zelfs wat België beloofde in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs blijft ver onder wat nodig is. De klimaatdoelstellingen kunnen enkel worden gehaald als het beleid er onmiddellijk werk van maakt. Het rapport, dat zevenentwintig concrete beleidsvoorstellen voor klimaat- en duurzaamheidsbeleid op basis van wetenschappelijk onderzoek verzamelde, toont hoe dat kan.

De verhouding met de natuur moet worden omgegooid en de natuurlijke ecosystemen verdienen grootschalige uitbreiding en bescherming. De kern van een rationeel klimaatbeleid is een doorgedreven en versnelde energietransitie, weg van fossiele brandstoffen. Dat vergt zowel een economische omslag als begeleidende sociale maatregelen.

Het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid wijst vooral op de systemische samenhang van de problemen. Oplossingen bestaan, maar de tijd van de losse maatregelen is voorbij. Wat we nu nodig hebben is beleid—rationeel, doeltreffend en ambitieus beleid. Dit kan al binnen enkele jaren vruchten afwerpen. Inzetten op klimaat en duurzaamheid is stoppen met snijden in eigen vel. De inspanningen zorgen voor positieve resultaten: nieuwe economische mogelijkheden, een veiligere wereld, burgers die langer, gezonder en waardiger kunnen leven!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .