PatrickJanssens_2021_169

Patrick Janssens

Patrick Janssens is nu ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. Hij heeft een rijk gevulde loopbaan in de academische, bedrijfs- en beleidswereld. Hij is vooral bekend als voormalig burgemeester van Antwerpen (2003-2012). Vandaag adviseert hij met zijn bureau Summer in the City publieke en private partijen rond stadsontwikkeling. Recent nam hij samen met Sven Grooten het initiatief tot het opstarten van B-city, de stedenbouwkundige divisie van B-architecten. Hij studeert ook stedenbouw en ruimtelijke planning aan de UAntwerpen.

Hij licht toe waarom hij ambassadeur wil worden van onze beweging:

Het klimaat verandert tegen een sneller tempo dan ooit en de bio­diversiteit gaat er jaar na jaar op achteruit. Het staat onom­stotelijk vast dat dit te wijten is aan menselijke activiteit en aan de manier waarop ons maat­­schappelijk systeem functioneert. De klimaatproblematiek is niet enkel een ecologisch maar ook een sociaal probleem. Wie maat­­schappelijk zwakker staat wordt immers meer gecon­fronteerd met de gevolgen van de opwarming van onze planeet en kan er zich minder tegen beschermen. Dat is deze zomer ook in Pepinster duidelijk gebleken.

Wanneer jongeren kennisnemen van de klimaatproblematiek, van de oorzaken en gevolgen ervan vinden ze het onbegrijpelijk dat er niet meer doortastend werk wordt gemaakt van de noodzakelijke omschakeling. Ze revolteren, nemen radicale standpunten in en voeren actie. Ze hebben het gelijk aan hun kant. Ze verdienen onze steun. De ouderen onder ons kunnen misschien denken dat het ‘onze tijd wel zal duren’. Wie geeft om zijn kinderen en kleinkinderen en bij uitbreiding om de toekomst van de generaties na hen kan niet anders dan zijn stem laten horen.

Daarom word ik graag ambassadeur van grootouders voor het klimaat.

Hartelijk welkom, Patrick Janssens!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .