Peter Meukens

Peter Meukens

Peter Meukens, ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat, is leraar maar we kennen hem natuurlijk als expert en woordvoerder van de reizigersvereniging TreinTramBus. Hij neemt het in woord en daad op voor het openbaar vervoer, met name in Limburg.

We weten hoe belangrijk het openbaar vervoer is voor een gezonde mobiliteit en voor de aanpak van de klimaatcrisis. Hij gaat daar in zijn motivatietekst dieper op in :

Als leraar ervaar ik het al meer dan 35 jaar dagelijks: kennis alleen volstaat niet. Het is hooguit een zaadje dat op termijn de vrucht van het weten kan dragen. Dat is het voordeel van ouder worden: het weten komt wat meer tot volle bloei. Daarin ligt de kracht van de Grootouders voor het Klimaat. Nu ik zelf in 2021 voor het eerst groot­vader geworden ben – wat een onbeschrijf­lijk gevoel en geluk! – besef ik beter dan ooit tevoren dat ons klimaat ons niet veel tijd meer laat om echt te weten en met gezond verstand te handelen. Dat boezemt ook angst in: want als mijn klein­zoon zo oud is als ik nu ben, zal hij de gevolgen van de klimaat­opwarming heel concreet aan den lijve onder­vinden.

Net zoals de Grootouders voor het Klimaat wil ik mijn kleinkind(eren) dat horror­scenario besparen. Daarom wil ik graag hun ambassadeur zijn. Ik ben er vast van overtuigd dat we het klimaat kunnen redden door ons anders te verplaatsen en naast de fiets vooral ook voor het openbaar vervoer te kiezen. Maar dan moet dat goed uitgebouwd zijn. Dat hadden we met het Spartacus­plan in Limburg al een aantal jaren kunnen hebben. Maar omdat men naar Belgische gewoonte vooral problemen in plaats van oplossingen zag, heeft men in Limburg de kans om voorloper te worden laten schieten.

Het kalf is nog niet verdronken, maar dan moet er nu snel werk gemaakt worden van het Spartacus­plan. Dat de Grootouders voor het Klimaat daar met de kracht van jonge veulens mee hun schouders willen onderzetten, heeft me echt ontroerd.

Peter Meukens, actieve vrijwilliger bij TreinTramBus en (groot)vader van het Spartacusplan

Hartelijk welkom, Peter Meukens

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .