PeterTheuninck20160910_(c Senne Van der Ven)_169

Peter Theunynck

Peter Theunynck werd Ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.

Peter Theunynck is auteur, vertaler en dichter. Hij is ook vast secretaris van de KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren). In 2013 was hij vrije stadsdichter van Brugge. In 2010 verscheen zijn biografie van Karel van de Woestijne (genomineerd voor de AKO Literatuurprijs).

Dat Peter Theunynck een van de klimaatdichters is, kan niet verwonderen als we zijn motivatie lezen om een van onze ambassadeurs te worden:

Mona is deze zomer vier geworden. Rover en Sep zijn drie en tweeënhalf. Ze zitten vol energie, ze zijn een en al verwondering en verwachting. Een zwaan of een appelboom, een schelp of een slakje… daar kunnen ze mateloos enthousiast van worden. Dat is zo mooi. Ik word daar gelukkig van.

Net als u, en net als alle ouders en grootouders, heb ik er veel, zo niet alles, voor over opdat ze het goed zouden hebben. Ik wil gezonde lucht voor hen en een zacht klimaat, groene steden vol parken, vijvers en bomen, ik wil wouden, vossen en egels, vervoer zonder uitstoot en plekken waar het echt stil kan zijn. Als u en ik dat allemaal zo graag willen, wat belet ons dan om dat te eisen en om de wereld in handen te geven van mensen die daar echt werk van willen maken?

Ik wil mijn kleinkinderen in 2050 recht in de ogen kunnen kijken? U ook?

Peter Theunynck, schrijver, klimaatdichter en pappie van Mona, Rover en Sep.

In dit filmpje hoor je de dichter op Poesia Divina 2020, waar negen dichters een nieuwe psalm schreven op het thema Zuurstof voor de ziel.


Welkom, Peter!


Foto: © Senne Van der Ven

Meer over Peter Theuninck vindt u op zijn website. Ook de klimaatdichters hebben een eigen site.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .