Als Grootouders voor het Klimaat luidden we nog voor de coronacrisis al de noodklokken voor het klimaat. Dat was op schrikkeldag, 29 februari 2020. Twee weken eerder riepen de Limburgse Grootouders samen met verscheidene milieubewegingen de Hasseltse gemeenteraad op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.
We publiceerden een bijdrage over waterverspilling en ééntje over de lange droogte van maart tot juni. En we verspreidden de open brief aan de wereldleiders “Call to Action van het Planetaire Noodtoestand Partnerschap: Van wereldwijde noodtoestand naar een partnerschap van mens en natuur”.
Vanzelfsprekend steunen we daarom de petitie van Greenpeace om de klimaatnoodtoestand uit te roepen, en dat naar aanleiding van de huidige droogte – inclusief de hittegolf in het hoge noorden van Siberië. Hieronder de oproep van Greenpeace. U tekent toch ook?!


De regen van vorige week deed de natuur en onze tuintjes deugd. Helaas veranderen die buien niets aan het historische neerslagtekort. In het vierde, enorm droge jaar op rij staat het grondwaterpeil op veel plaatsen zorgwekkend laag. Er is in het voorjaar meer water verdampt dan er uit de hemel is gevallen.
Deze week krijgen we de eerste hittegolf van het jaar te verduren, en de zomer is nog maar net begonnen. Hitte en droogte zijn twee kanten van dezelfde medaille. Komt er na de coronacrisis een veel grotere watercrisis op ons af?
Dit is onze klimaatcrisis!
Kondig de klimaatnoodtoestand af
Feit is: met de klimaatopwarming zien we in België langere droge periodes afgewisseld met zeer intense regenval, waarbij veel te weinig water in de bodem kan doordringen. Daarom hebben we dringend minder beton en meer natuur nodig. En meer moerassige gebieden, want dat zijn onze strategische voorraden in deze crisis. Regenwater moet weer in de bodem kunnen dringen en onze akkers moeten sponzen worden. Dat zijn belangrijke structurele aanpassingen.
Maar tegelijk moeten we ook de onderliggende oorzaak van het probleem aanpakken: de klimaatopwarming. Zo niet riskeren we jaar na jaar hogere temperaturen en langere periodes van droogte.
Greenpeace wil dat ons land de klimaatnoodtoestand afkondigt, net zoals het Europese Parlement en honderden steden in binnen- en buitenland dat al hebben gedaan. Dat kan voor onze beleidsmakers het juiste kader scheppen om onze uitstoot zo snel mogelijk drastisch te doen dalen.
Er is nog tijd om in actie te komen voor de bescherming van onze planeet en de biodiversiteit.
Bedankt voor je steun.
Tot gauw,
Het Greenpeace-team
Reactie toevoegen