Piet-Piryns-HR-©Marc-Brester-17-AA-280x180 BB

Piet Piryns

Op deze eerste januari 2020 vol verwachtingen en goede voornemens zijn de Grootouders voor het Klimaat fier dat ook Piet Piryns met overtuiging hun ambassadeur wil zijn, de 68ste al. Piet Piryns (°1948) is emeritus journalist, schrijver en redacteur en staat sinds 1984 ook als presentator op het podium. Als journalist werkte hij voor Humo, Vrij Nederland, De Morgen en vervolgens voor Knack en maakte naam met de interviews die hij met Herman de Coninck maakte in de reeks ‘Humo sprak met…‘. Hij schreef ook theater voor het gezelschap De Zwarte Komedie, werkte mee aan Lichtpunt”, de uitzending van het Humanistisch Verbond op VRT, en is ook voorgoed geassocieerd met de Nacht van de Poëzie.

Foto: ©Marc Breste


“Grootouders waren ze niet, voor zover bekend. Maar toen in die mythische meimaand van 1968 honderdduizenden jongeren demonstreerden op de Parijse Boulevard Saint-Michel, schuifelde daar, te midden van de mensenzee, achter een spandoek een bejaard koppel mee: Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Forever young.   

Er zijn in het voorbije jaar verwoede pogingen gedaan om van de strijd tegen de klimaatopwarming een strijd van jong tegen oud te maken – en vice versa. Voor vier euro kan je via het internet een fluorescerende sticker met de boodschap  ‘Fuck you Greta’ bestellen om je zware SUV een beetje mee op te pimpen. Op onverschilligheid, kortzichtigheid en eigenwaan staat geen leeftijd. Net zo min als op engagement en solidariteit. Juist de generatie van mei ’68 zou dat als geen andere moeten beseffen – in de hoop dat onder de straatstenen misschien toch altijd nog het strand ligt.”

Piet Piryns

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .