314745692_436939971927635_4520591652228539051_n

Plantactie van jong en oud in Turnhout

De leerlingen van het 5de leerjaar van het Heilig Graf van de Tramstraat in Turnhout hebben in de herfst 2022 een Plantactie gehouden. Ze deden dat samen samen met de madammen van ‘meer natuur in de stad’. Al doende kwamen de leerlingen te weten dat deze planten de biodiversiteit in de stad versterken en dat ze zelf ook aan de slag kunnen gaan op hun speelplaats of bij de boom in hun straat.

Op het Robsonplein plantten ze boomspiegels vol met lavendel, oregano, salie, munt, kattenkruid, geranium, ezelsoor, duizendblad, steentijm…en ga maar door. Ook een grote variëteit aan bloembollen werden diep in de grond gestoken.

Het plantproject werd mogelijk gemaakt door de Grootouders voor het Klimaat. Zij bezorgden een som geld waarmee de planten konden worden aangekocht.
De schrijfster, Linda van Mieghem, een van de ambassadeurs van de Grootouders voor het klimaat, staat de auteursopbrengst van haar boek ‘De dwaalwereld van Saralinde’ af om er kleinschalige natuurprojecten mee te realiseren.
Linda en ook ‘meer natuur in de stad’ willen de kinderen laten beseffen dat de mens niet boven de natuur staat, maar er deel vanuit maakt. Ook dit project kan een kleine bijdrage leveren, en kinderen samen met grootouders het gevoel geven dat ze iets kunnen doen voor hun toekomst. “We zijn niet machteloos.” Hier kan je dit boek bestellen. Een uitstekend cadeau voor je kleinkind en je helpt kleine natuurprojecten realiseren.

Deze kleine, positieve projecten hebben als doel dicht bij huis natuuruitbreiding en meer kansen voor biodiversiteit te realiseren. Ook kleine steentjes hebben we nodig om een dam op te werpen tegen de aantasting van biodiversiteit, tegen het vernielen van onze bossen en het almaar kleiner worden van de stukken ongerepte natuur.
Zal één boom verandering brengen? Duizend bomen wel een beetje. En er zullen héél veel kleine beetjes nodig zijn. Laten we ons niet verschuilen achter het defaitistische ‘mijn bijdrage is te klein om ertoe te doen’.
Wetenschap, natuurbehoud, verstandig omgaan met onze grondstoffen, energiezuinig leven, werken aan een sociaal rechtvaardige wereld, eerbied voor het oerwoud en zijn bewoners… alles hangt samen met alles.
We zijn niet machteloos.
Natuurlijk kunnen we!

Jet van Mierlo van van ‘meer natuur in de stad’ en van de Grootouders voor het Klimaat

Foto’s Jet Van Mierlo

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .