DSC_8369-copy-B-280x180 AA

Pol Goossen

Acteur Pol Goossen, alias Frank Bomans voelt zich ook “Thuis” als ambassadeur bij de Grootouders voor het Klimaat. Een scherpe visie op de toekomst van de / onze? aarde heeft onze nieuwe ambassadeur zeker …

Gesprekken in het jaar 2984                                          

1984? Georges Orwell? Nooit van gehoord. Big Brother is al eeuwen niet meer ‘watching you’. Een luxe-probleem uit lang vervlogen tijden!

2007? Al Gore .. ach ja. Was dat geen klasgenoot van Karel de Stoute en Godfried van Bouillon? Had hij ook geen verhouding met .. wacht hoor .. met die striptekenares Edith Piaf? Klopt, de dochter van Jean-Marie Piaf, ooit goalkeeper geweest bij FC Benelux. Chatte hij niet met Margaretha van Oostenrijk? Oh ja, chatten .. mailen .. sms’en .. facebook .. twitter dat soort voorhistorische onzin. God god .. Al Gore. In het lang vervlogen 2007 was hij in ieder geval ‘De Slimste Mens ter Wereld’.

2984? Zoooooo warm, zoooooo zacht, nauwelijks nog een winterprik. Venijn, teken, ziekte van Lyme. Biologische klok op hol, onomkeerbaar. Knopen in de wereld, onmogelijk te ontwarren. Plagen van Egypte in ‘t kwadraat. Egypte? Waar lag in godsnaam Egypte? Bijen stierven lang geleden reeds de hongersdood. Vlinders zijn nog steeds het noorden kwijt. Padden ‘trekken’ veel te vroeg en worden net als egels zomaar platgereden. Hazelmuizen zonder winterslaap, vleermuizen in forten noch kelders. Geen mussen en mezen. Geen sneeuw? Pech, geen korhoenen. Wat was een ijsbeer ook alweer? Waar lag destijds Brugge, Antwerpen en Amsterdam? Gent-bad, heerlijk toeven is het daar. Fijn zand op dat strand in Waregem. Heist op den ‘Berg’ .. zeg dat wel. Met de Ferry-boot van ‘Bergen op Zoom’ via ‘Bergamo’ naar  ‘Mons’. Skiën in de Alpen? Maak dat de ganzen wijs. Toch niet in de Alpen!? Amazonewoud? Sojateelt, ja!

De aarde smeekt de wereld om vergelding. Verdwijnt de mens, wordt zij het paradijs. Machines zullen sneuvelen en bruggen verkruimelen. Bedreigde diersoorten, please come back! Oceanen kom wederom  tot leven! Lucht, lucht! Ja hoor, zuivere lucht! Een planeet terug aan de natuur! Eindelijk.

                                                         Pol Goossen (opa van een achtjarige tweeling)


In ‘Winteruur met Pol Goossen‘ leest Pol het ‘Lied van de zee‘ van Paul van Vliet (1971) voor. Dat gedicht is een intro tot het boek: “De Huilende zee” – van Dos Winkel. Het is nog onnoemelijk actueel. Pol vertelt ook hoe erg hij het vindt dat het milieu kapot gaat door zoveel domme, achteloze mensen. “Het ergste vind ik dat er zoveel onverschilligheid is bij de mensen.”

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .