Liesbet_videoportret

Portret: Liesbet Croughs

Liesbet is een van de trekkers van de GvK-afdeling Limburg en is ook (zeer) actief in de brede Grootoudersbeweging. Ze is een bron van inspiratie. Een bron van foto’s ook, in alle acties zie je haar met haar camera. Koen Fossey vroeg of ze iets over haar motivatie wou schrijven en maakte daarmee dit videoportret.

Ik wil vooral hoop koesteren

Ik ben Liesbet Croughs, 72 jaar. Ik ben 5 jaar op pensioen, nadat ik jaren in de pleegzorg werkte. Nu ben ik nog actief als psycho-therapeut in privépraktijk.

Met Berte Ketelslegers ben ik 3 jaar geleden gestart met een regionale afdeling van Grootouders voor het Klimaat. Wij namen regelmatig deel aan de klimaatmanifestaties van de jongeren, die we met onze aanwezigheid wilden ondersteunen. We hadden het idee dat ons engagement voor het klimaat niet beperkt moest blijven tot Brussel maar dat we ook in onze eigen omgeving aan de slag moesten. Het was voor mij een engagement in de lijn van vroegere bekommernissen voor de zwakkeren en voor maatschappelijke verandering.

Nu het over het klimaat gaat komt daar een grote zorg bij voor onze kleinkinderen – we hebben er 10 ondertussen – voor hun kinderen en kleinkinderen en alle volgende generaties. Ik ga nooit vergeten hoe het me naar de keel greep toen een kleindochter een bord maakte om mee te nemen naar een klimaatmars. Ze schreef: “Wij willen ook nog kleinkinderen!” Ik heb het bord steeds veilig bewaard.

Dat bord drukte voor mij ook klimaatangst uit, zo aanwezig bij veel jongeren vandaag. Een klimaatangst die ook mij overkomt: “Zullen we niet te laat komen?” Voor mij helpt in ieder geval in actie komen wel tegen moedeloosheid en angst. Het doet me ook denken aan wat Greta Thunberg in haar Klimaatboek schrijft: “hoop moet je verdienen”.

Met Grootouders voor het Klimaat krijg ik volop de kans om die hoop te verdienen. Ik werk er elke dag aan om mijn steentje bij te dragen, vooral om ons in Limburg op de kaart te zetten en ook nationaal.

Er is genoeg slecht nieuws over klimaatthema’s, maar er zijn gelukkig ook positieve signalen van mensen die in hun leven dingen veranderen, bedrijven die klimaatneutraal gaan, hier en daar valt toch een goede politieke beslissing.

Ik wil vooral hoop koesteren!

LiesbetIllustratie en video © GvK & Koen Fossey

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .