Portret: Lieve

Portret: Lieve Vanhemel

Lieve is een actieve Grootouder, vooral in de GvK-afdeling Limburg. Het begon met de werkgroep Mobiliteit van GvK-Limburg, maar ze is intussen breed geëngageerd. Ze voert graag actie en ze coördineert mee de vzw Mundo in Houthalen-Helchteren. Koen Fossey vroeg of ze iets over haar motivatie wou schrijven. Hij maakte daarmee dit videoportret.

Samen kunnen we meer

Mijn naam is Lieve Vanhemel. Ik ben 71 j en grootmoeder van 11 kleinkinderen tussen 19 jaar en 4 maanden oud. Ik ben opgegroeid in een dorp aan de rand van bossen en heide. De liefde voor de natuur kreeg ik met de paplepel binnen.

Na mijn studies sociologie kwam ik in de zorgsector terecht waar ik mijn hele professionele carrière gezorgd heb voor psychisch kwetsbare mensen. Daar zag ik hoe de mens vervreemdt van zichzelf, van de wereld en de natuur, en zo op de dool geraakt. Terug verbinding maken met zichzelf, de anderen en de natuur is cruciaal voor zijn herstel.

Als inwoner van Houthalen-Helchteren en fervente fietser wordt ik dagelijks geconfronteerd met de gevaarlijke N-Z-verbinding. Nu de Vlaamse regering een definitief tracé uitgetekend heeft, geraakte ik geïntrigeerd door het probleem van mobiliteit. Zo kwam ik bij de Grootouders voor het Klimaat terecht. We delen dezelfde bezorgdheid. Samen strijden we voor een hoogwaardig openbaar vervoer en een mobiliteit volgens het STOP-principe: voorrang aan stappen, dan trappen, openbaar vervoer en tenslotte privévervoer. Zo is mobiliteit sociaal, toegankelijk voor iedereen.

De toenemende sociale ongelijkheid en de klimaatopwarming maken mij ongerust. Als mens moeten we terug aansluiting vinden met elkaar en met de natuur. We zijn deel van de natuur en moeten er goed voor zorgen. Het is tijd om het tij te keren. Met de grootouders proberen we dat te doen. Doe mee! Samen kunnen we meer!

Lieve Vanhemel


Illustratie en video © GvK & Koen Fossey

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .